35 év alatt közel a tízszeresére nőtt a nem európai hátterű bevándorlók száma Dániában. Emiatt az országban egyre több a bűncselekmény, mindennapossá váltak a bandák közötti összefűzések, miközben a dánoknak egyre több pénzükbe kerül eltartani a migránsokat.

Mikkel Andersson és Niels Jespersen kutatók közösen jelentettek meg egy könyvet a nem európai migrációs következményeiről a dán társadalomban - írja a Voice of Europe.

Migránsok Dániában.Forrás: AFP/Claus Fisker

Megállapították, hogy a harmadik világbeli migránsok egyértelműen negatív hatást gyakoroltak Dániára, emiatt polarizálttá és megosztottá vált az egész társadalom.Az országban elképesztő mértékben emelkedik a nem európaiak száma. Míg 1983-ban 60 ezren voltak, addig idénre ez a szám 500 ezerre nőtt.Összesen 770 ezer első- vagy másodgenerációs bevándorló él az 5,8 milliós országban.

A szerzők szerint harmadik világbeli migránsok nélkül Dánia sokkal jobb hely lenne, mert nem léteznének no-go zónák, nem volna bandaháború, kevesebb lenne a bűncselekmények száma.

A dán adófizetőknek évente 30 milliárd koronájába kerülnek a migránsok, ami 4 milliárd eurónak felel meg.Mikkel Andersson és Niels Jespersen nem tagadják azt, hogy az üldözött embereket be kell fogadni, de véleményük alapján a gazdasági bevándorlóknak megálljt kell parancsolni.

Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy a menekültek mielőtt elérnék a dán határokat, átlagosan hat-nyolc biztonságos országon haladnak keresztül.