Brexit: Reális az esélye a magyar célkitűzések teljesülésének

2018.11.19. 16:46

Szijjártó Péter szerint a magyar kormány négy fontos célt tűzött ki a brexit kapcsán és jelen állás szerint reális esélye van arra, hogy el is érjék azokat.

A helyzet jelenlegi állása szerint reális esély van a magyar célkitűzések teljesülésére az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának folyamatában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bennmaradó tagállamok szakminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását követően.

Carmelo Abela máltai külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélget az EU-tagországok külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2018. november 19-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Kkm/Mitko Sztojcsev

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a kormánynak négy fontos célja volt a brexit folyamatában:

  • a tisztességes megállapodás tető alá hozása a kilépés feltételeiről,
  • a szoros gazdasági kapcsolatok megőrzése,
  • az együttműködés fenntartása a biztonság terén,
  • illetve a szigetországban élő magyar állampolgárok szerzett jogainak garantálása.

A jelenlegi állás szerint ezen célkitűzések teljesülésének reális esélye van. A miniszter elmondta, hogy sajnálják a britek távozását, de erről kizárólag az ország lakosai jogosultak dönteni, így ezt nem is kívánják kommentálni.