Az ENSZ globális migrációs paktuma a „puha jog” elvét követi, ám mindezt a migránslobbi, az álcivil szervezetek és a baloldali, illetve liberális média nyomásgyakorlása révén később kőkemény, átfogó jogerőre lépés követi – írja Dieter Stein, a konzervatív német Junge Freiheit című lap főszerkesztője, tökéletesen összefoglalva a Soros-paktum legnagyobb veszélyét. Közben egyre több állam mond nemet az ENSZ migrációs csomagjára, legutóbb Lengyelország és Izrael döntött így. Benjamin Netanjahunál több bevándorláspárti ország lobbizott az utóbbi időben, hogy fogadja el a tervet, de az izraeli miniszterelnök Orbán Viktorra és Donald Trumpra hallgatott.

A Junge Freiheit főszerkesztője szerint a berlini kormány ismét arcátlanul próbálkozik, hogy mindenfajta előzetes, nyilvános vita nélkül egy felülről jövő, mélyreható és hosszan tartó következményekkel járó elvi döntést hozzon az ENSZ migrációs paktumáról, mely

a nemzetállamokat multikulturális telepekké alakítaná

– írja a véleménycikket szemléző 888.hu.

Európába igyekvő migránsok a Földközi-tengeren. A kép illusztrációForrás: AFP/Abdullah Elgamoudi

Dieter Stein publicisztikájában megjegyzi, hogy az AfD fellépését követően a kormány, az „elfogadott” pártok és a mainstream médiumok napok óta próbálják az egyre hangosabbá váló felháborodást dezinformációk segítségével elfojtani.

A látszólagos adujuk, hogy a migrációs paktum „jogilag nem kötelező erejű”.

De akkor Amerika és Magyarország után miért tagadja meg Ausztria is az aláírását?– teszi fel a kérdést Dieter Stein.

A főszerkesztő szerint annak ellenére, hogy ez a dokumentum állítólag jogilag „nem kötelező erejű”, a „kötelezni” szó csaknem százszor megjelenik benne. Noha a paktum a „soft law”, azaz a puha jog elvét követi,

ezekből rendre kőkemény, átfogó jogerőre lépés szokott következni.

Dieter Stein véleménye alapján, a migrációs paktumban legfőképp az az elköteleződés botrányos, hogy megvonnák azoktól a médiumoktól a támogatást, amelyek állítólag támogatják az „intoleranciát, az idegengyűlöletet és a rasszizmust”, magyarán be mernek számolni az illegális migráció negatív hatásairól és a migránsok által elkövetett bűncselekményekről.Ez, amennyiben bekövetkezik, nyílt cenzúrát fog eredményezni, a sajtó-, a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság gyakorlatilag megszűnik.

A Junge Freiheit cikkének következtetése az, hogy Németországnak nem szabad aláírnia az ENSZ globális migrációs csomagját. 

Ahogy az Origo beszámolt róla, hétvégi kongresszusán elutasította a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szász-Anhalt tartományi szervezete az ENSZ globális migrációs csomagját, és felszólította a szövetségi kormányt, ne csatlakozzon a tervezett megállapodáshoz.

Angela Merkel kancellárt persze nem hatotta meg a saját pártja Szász-Anhalt tartományi szervezetének az érvelése, ő továbbra is ragaszkodik a paktum elfogadásához.

Egyre több állam mond nemet a Soros-paktumra

Izrael

Az Axios című amerikai lap jelentette elsőként, hogy információi alapján Izrael is kilép az ENSZ migrációs csomagjának a tárgyalási folyamatából, és nem fogja aláírni a dokumentumot.

Benjamin NetanjahuForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Az Axios szerint Izrael kilépését a Soros-paktumból Orbán Viktor magyar kormányfő, Donald Trump amerikai elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár kérték Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől.Netanjahu hétfőn éles kritikával illette a marokkói Marrákesben az ENSZ-tagállamok egy része által aláírandó paktumot.

Kedden az izraeli miniszterelnök kijelentette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy ne írja alá az egyezményt.

A kormányfő leszögezte: országa megvédi határait az illegális behatolókkal szemben.

A múltban is ezt tettük, és a jövőben is ezt fogjuk tenni– fűzte hozzá.

A jóváhagyás folyamatából korábban 

kilépett már Magyarország, az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Bulgária és Csehország is.

Lengyelország

Kedden Lengyelország is bejelentette a kilépését.

A varsói kormány keddi ülését követően úgy döntött, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját.

A dokumentum nem teljesítette a lengyel elvárásokat, nem nyújt elegendő garanciát arra, hogy az államok szuverén jogukat gyakorolhassák a bevándorlók befogadását, a legális és az illegális migráció megkülönböztetését illetően – áll a kormány által közzétett összefoglalóban.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Joachim Brudzinski belügyminiszter már korábban is beszélt arról, hogy várhatóan nem fogják támogatni a paktumot.

Van azonban néhány állam, ahol még nem született egyértelmű döntés a migrációs csomagrólírja a Magyar Idők.

Horvátország

Horvátországban

éles vitát váltott ki az ENSZ-paktum elfogadásának kérdése.

Az Angela Merkel szövetségesének számító Andrej Plenkovic miniszterelnök a következőket mondta erről: „Úgy vélem, nem egy nemzetközi szerződésről van szó, amely kötelező jellegű intézkedések katalógusát tartalmazná, és mint ilyen, számunkra nem jelent problémát.”

A zágrábi kabinet a belügyminisztert küldi a marrákesi aláírási ceremóniára, miután a meghívást elfogadó Kolinda Grabar-Kitarovic államfő – szintén jobboldali, de jóval konzervatívabb, mint Plenkovic – időközben meggondolta magát, s kijelentette: ugyan nem utasítja el egyértelműen a megállapodást, szerinte nincs nemzetközi konszenzus róla, ezért nem megy el Marokkóba.

Szlovákia

Pozsonyban alig akad olyan párt, amely támogatná a globális paktumot. Robert Fico, a kormányzó szociáldemokraták vezetője szerint a megállapodás nem tesz különbséget a legális és illegális migránsok között, s azon az elven alapszik, hogy a migráció jó dolog, gyógyírt jelent a világ problémáira, a fejlődés forrása. Nekünk más az álláspontunk.

Az egyezmény azután vált jelentős belpolitikai témává, hogy a baloldali Miroslav Lajcák külügyminiszter néhány hete védelmébe vette; szerinte ez egy olyan politikai dokumentum, amely semmit sem kényszerít a tagállamokra. Csak a hazai lakosságnak van joga arra, hogy eldöntse, hogy a területén ki élhet, és ki nem – szögezte le az ellenzéki liberális jobbközép Szabadság és Szolidaritás párt elnöke, Richard Sulík.

Szlovénia

„Az ENSZ globális migrációs csomagja megkülönbözteti a legális és az illegális migrációt” – jelentette ki Miro Cerar liberális szlovén külügyminiszter, mondván: olyan politikai dokumentumról van szó, amely nem követeli meg a nemzeti jogszabályok módosítását.

A balliberális szlovén kormánykoalíció úgy döntött, támogatja a csomagot.

Ahelyett, hogy az EU tenne valamit az illegális migráció megakadályozása érdekében, globális szinten deklarációkat és dokumentumokat hoz a közvéleménnyel szemben – érvelt az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt.

Észtország

A balti államban kormányválságot idézett elő a migrációs csomag, kevesebb mint négy hónappal a következő parlamenti választások előtt. A hárompárti koalícióban a nemzeti-konzervatív Pro Patria nevű párt megvétózta a paktum kormányzati elfogadását. A koalícióban részt vevő szociáldemokraták vezetője, Jevgeni Ossinovski szerint viszont alá kellene írni paktumot.

A Pro Patria igazságügyi minisztere, Urmas Reinsalu véleménye alapján

az ENSZ-megállapodás jogi kötelezettségeket róhat a balti államra, ezért az nem támogatható.

Belgium

A paktum állandósítja az illegális migrációs káoszt, amely tönkreteszi Európát – véli a bevándorlásellenes Új Flamand Szövetség politikusa, a migrációügyekért felelős államtitkár, Theo Francken, akinek pártja tagja a belga koalíciónak. A szövetség vétót emelt Charles Michel balliberális kormányfő ígérete ellen, miszerint Marrokóban Belgium csatlakozni fog az ENSZ egyezményéhez.

A belügyminisztérium közleménye alapjána kormány még folytatja az „érzékeny témát érintő” konzultációit.