Kórházi lövöldözés: meghalt a támadó

crime Horizontal Chicago Police officers monitor the area outside of the Chicago Mercy Hospital where a gunman opened fire in Chicago on November 19, 2018. - A gunman opened fire at a hospital in the US city of Chicago on November 19, 2018, wounding multi
A Chicago Mercy kórház
Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt hétfőn egy chicagói kórháznál, majd a kórház épületében is négyen – köztük a támadó – meghaltak.
Vágólapra másolva!

Egy férfi először egy orvosnőt lőtt agyon a kórháznál, majd bent az épületben vaktában lövöldözni kezdett. Egy gyógyszerész asszisztensnő és egy, a támadóval tűzharcba bocsátkozó rendőr veszítette életét. A rendőrség szerint egyelőre nem tudni, hogy a fegyveres férfi magával végzett, vagy a tűzharcban vesztette életét. A híradások korábban két halottról és két válságos állapotban lévő sebesültről számoltak be. Az elkövető kiléte és indítékai egyelőre nem világosak.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki az Illinois állambeli metropolis déli részében lévő Mercy kórházhoz, lezárta a környéket és átfésülte a kórház épületét, közben az intézményt kiürítették. Eddie Johnson chicagói rendőrfőnök utóbb sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a lövöldöző ismerte az orvosnőt, akit az épületen kívül agyonlőtt, és

a gyilkosságot a családi erőszak kategóriájába sorolta.

Chicagói sajtójelentések szerint a férfi az orvosnő korábbi vőlegénye volt, és egy tanú szerint szóváltásukban egy gyűrűt követelt vissza.

A Chicago Mercy kórház Forrás: AFP/Kamil Krzaczynski

A szemtanúk egyike azt mondta, látta, amint egy férfi a kórház parkolójában többször is közelről mellbe lőtt egy vele együtt lévő nőt, majd bement a kórházba, és ott lövöldözni kezdett. Szavai szerint az épületben „tömegpánik” alakult ki.

A Michigan-tó partján fekvő Chicagóban, amelyik az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa, a rendőrségi statisztikák szerint tavaly 2785 lövöldözés történt. A bűnügyi helyzet néhány évi átmeneti javulását követően 2017-ben ismét kiugróan sok, 675 ember vált gyilkosság áldozatává Chicagóban, több, mint New Yorkban és Los Angelesben együttvéve. A város évtizedek óta szenved a bandaháborúkkal és drogkereskedelemmel összefüggő fegyveres támadásoktól, amelyek egyes lecsúszott déli körzeteire összpontosulnak.