II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg november 20-án ünnepelték 71. házassági évfordulójukat. A királyi pár szerint a jó házasság egyik legfontosabb összetevője a tolerancia – írja a Daily Mail.

Sosem volt még olyan hosszú házasság a brit királyi családban, mint II. Erzsébet királynőé és Fülöp hercegé.

II. Erzsébet férjével, Fülöp herceggel a windsori kastély parkjábanForrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

A pár 1934-ben találkozott, majd öt évvel később, már kamaszként szerettek egymásba. 1947-es esküvőjük után 5 évvel koronázták Erzsébetet királynővé.

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője 1947-benForrás: KEYSTONE Pictures USA/Keystone / Keystone/Keystone /

1997-es aranylakodalmukon a királynő így nyilatkozott férjéről: Egyszerűen ő az erőm és a támaszom.

Fülöp herceg II. Erzsébet toleráns természetét emelte ki: „Azt hiszem, a fő tanulság az, hogy egy boldog házasságnak elengedhetetlen feltétele a tolerancia. Talán nem tűnik fontosnak, amikor jól mennek a dolgok, de a bajban létfontosságú.”

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Eugénia hercegnő októberi esküvőjénForrás: AFP/Alastair Grant

A királyi párnak négy gyereke született, közülük a legidősebb Károly walesi herceg. Nyolc unokájuk közül kettő idén házasodott: májusban volt Harry herceg és Meghan Markle esküvője, októberben pedig Eugénia hercegnő ment férjhez Jack Brooksbankhez. Szintén 2018-ban született meg ötödik és hatodik dédunokájuk: áprilisban Lajos herceg, Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyereke, júniusban pedig Zara Tindall második lánya, Lena.