Heves alkudozás zajlott egy Facebookon keresztül lebonyolított árverésen, ahol egy kiskorú dél-szudáni menyasszonyért cserébe ötszáz tehenet, két luxusautót, 10 ezer dollárt, két kerékpárt, egy csónakot, illetve néhány mobiltelefont adott az aukció nyertese. A dél-szudáni kormány közlése szerint az országban ez volt a legmagasabb ár, amit valaha menyasszonyért kifizettek - írja az MTI. A Facebook elveit úgy tűnik, az emberkereskedelem és a nők elnyomása kevésbé sérti, mint egy konzervatív politikai cikk megosztása, mert napokba telt, míg hajlandók voltak eltávolítani az árverésről szóló bejegyzést. Akkor már nem értek vele semmit.

A 17 éves lány elárverezéséről videó is készült, mely gyorsan terjedt a közösségi médiában, és heves indulatokat keltett az országon belül és kívül egyaránt.

A Dél-Szudán középső részén található Eastern Lakes államban történt aukción legkevesebb öten tettek ajánlatot, köztük az állam kormányzóhelyettese is. A legtöbbet kínáló férfi háromszor olyan idős, mint a menyasszony - mondta el Philips Anyang Ngong emberi jogi ügyvéd, aki próbálta megakadályozni az aukció létrejöttét. A kiskorú lány végül az aukció nyertesének kilencedik felesége lett.

A lányt ezzel puszta árucikké alacsonyították - mondta el Ngong az AP hírügynökségnek, hozzátette azt is, hogy felelősségre kellene vonni mindenkit, aki érintett emberkereskedelemben, illetve emberek elárverezésében.

Dél-Szudánban mélyen gyökeredző hagyomány, hogy a menyasszonyért cserébe hozományt - jellemzően teheneket - fizetnek, ahogyan a gyermekházasság is bevett szokás. Annak ellenére, hogy ez mára illegálissá vált, a lányok 40 százalékát adják férjhez 18 éves koruk előtt az ENSZ Népesedési Alapjának adatai szerint.

George Otim, a Plan International South Sudan helyi igazgatója elmondta azt is: jelentős helyi és nemzetközi felháborodást keltett, hogy a Facebooknak napokba telt, mire eltávolította azt a bejegyzést, ami az aukcióra irányított. A technológia barbár felhasználása a kései rabszolgapiacokra emlékeztet - tette hozzá Otim. Az aukció kivitelezése nem a Facebookon zajlott, de ott beszélték meg.
Habár Dél-Szudán kormánya elítéli a gyermekházasságot, úgy látják, a közösségek kulturális normáit nem tudják szabályozni.

Olyan esetek is előfordulnak, hogy olyan lányokat, akik nem az országban nőttek fel, Dél-Szudánba visznek és házasságba kényszerítenek. Sokszor a lányok azt hiszik, vakációra érkeznek, ehelyett a családjuk elveszi tőlük az útlevelüket, és akaratuk ellenére férjhez adja őket.

Ez egyébként nemcsak Dél-Szudánra, hanem más muszlim országokra is igaz. A brit rendőrség már kampányt is indított a muszlim lányoknak, amelyben azt magyarázza el, hogyan tudják észrevenni, hogy szüleik ártani akarnak nekik, és mit tegyenek.