Ha nincs hó, nincs is igazi karácsony Lappföldön

2018.11.22. 15:51

Elkerüli a hó Lappföldet, a Mikulás otthonát, pedig már csak egy hónap van az ünnepekig. A turisták csalódottak, és többen visszamondták, illetve elhalasztották lefoglalt útjaikat az utazási irodáknál. A Metro hírportál szerint gyakorlatilag hivatalosan is eltörölték a karácsonyi előkészületeket a Mikulás otthonában.

Azok a családok, akik egy tökéletes, képeslapszerű lappföldi vakációra készültek, most feszülten nézegetik a régió webkameráit, amelyek alig mutatnak pár fehér hófoltot, pedig már csak egy hét van a téli szezon kezdetéig.

A finnországi Lappföldet téli csodaországként ismerik, ahol mindenhol rénszarvasok által húzott szánokba és karácsonyi vásárokba botlik az ember.

Laura Hardy azt mondta, hogy több mint 2 000 fontot, mintegy 73 000 forintot költött egy éjszakai családi szánkózásra a fővárosban, Rovaniemiben.

Egy nő amiatt panaszkodott, hogy december 3-án utazott volna családjával Lappföldre. A lányom hamarosan nyolcéves lesz, vélhetőleg ez az utolsó év, amikor még hisz a Mikulásban. A fiunkat idén fogadtuk örökbe, ezért ennek ez utazásnak igazán különlegesnek kellett volna lennie.”

Az egyik utazási iroda képviselője azt nyilatkozta, hogy nem halasztják el a kirándulásokat, ezért a pénzt sem térítik vissza senkinek, csupán más programokat terveznek a helyükre. „A lappföldi utazások most kezdődtek, folyamatosan figyelemmel kísérjük a időjárás-előrejelzéseket. Ha kell, értesítjük az ügyfeleinket a változásokról.”

A meteorológusok szerint a következő 10 napban nagy esély van a havazásra, de a hőmérséklet nem lesz fagypont alatt, így kétséges, hogy hosszabb ideig megmarad a hó.

Egy másik utazási iroda inkább átszervezi az utakat, és a fővárostól 155 mérfölddel északabbra viszi az utssokat, illetve alternatív időpontokat ajánl fel. „Lappföldön meglehetősen meleg van, és csak kevés helyen van hótakaró. Az első két utat töröltük, és az utasoknak későbbi dátumokat ajánlottunk fel, felár nélkül. Ha ezek nem felelnek meg, akkor visszafizetjük az utazás teljes árát” – nyilatkozta a Transun utazási iroda szóvivője.