Újabb migránsáradat zúdult Belgiumra

Theo Francken
State Secretary for Asylum Policy, Migration and Administrative Simplification Theo Francken pictured during a lecture of the State Secretary for Asylum Policy, Migration and Administrative Simplification at the 'VUB - Vrije Universiteit Brussel' university, Tuesday 15 May 2018, in Brussels. BELGA PHOTO THIERRY ROGE
Vágólapra másolva!
A belga kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága döntése értelmében Belgium naponta legfeljebb hatvan menedékkérelem beadását engedélyezi – írja az MTI a La Libre Belgique című belga napilapra hivatkozva. 
Vágólapra másolva!

A korlátozás célja, hogy elkerüljék a 2015-ben kialakult állapotokat. Ahogy írják,

szembesülnek Angela Merkel „sikerülni fog, megoldjuk” politikájának következményeivel.

Nem akarják, hogy a 2015-ös forgatókönyv megismétlődjön, ugyanis aggasztó a menedékkérelmek újbóli növekedése. Theo Francken, menekültügyi és migrációs államtitkár szerint

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

A menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökség (Fedasil) tájékoztatása szerint

a menedékkérelmek befogadásánál elsőbbséget élveznek a családok, a nők, a gyermekek és a betegségben szenvedők.

Ha a kérelmek száma elérte a napi felső szintet, arra kérik a menedékkérőket, a következő napokon próbálkozzanak irataik beadásával.

– tette hozzá Benoit Mansy, a Fedasil szóvivője. Az elkövetkező napokban a rendőrség a Fedasil és a bevándorlással foglalkozó más irodák épületeit felügyeli a rend fenntartása érdekében. A belga főváros rendőrkapitánysága szerint ez idáig nem történt incidens a menedékkérők és a rendőrség, vagy a hivatalok munkatársai között.