Háborús óvintézkedések Berlinben - muszlim terrortól tartanak a karácsonyi vásáron

Breitscheidplatz, fallal veszik körbe a berlini karácsonyi vásárt
20 November 2018, Berlin: Iron baskets filled with sandbags stand at the Christmas market at Breitscheidplatz. Two years after the Islamic terrorist attack, the Berlin Christmas market at the Gedächtniskirche is lavishly sealed off with twelve fatalities. Workers construct more than a hundred square lattice baskets on the long sides of the Breitscheidplatz and screw them together to form a long row. Photo: Paul Zinken/dpa
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb szabású biztonsági intézkedésekkel készülnek a hétfői nyitásra a berlini Breitscheid tér karácsonyi vásárán, amelyen két éve iszlamista terrortámadás történt. Az elmúlt napokban az Origo már megírta, hogy a karácsonyi vásár területét egy falszerű biztonsági rendszerrel veszik körül.
Vágólapra másolva!

A német főváros lapjai pénteki beszámolóikban erődítményként jellemzik a Berlin egyik leghíresebb karácsonyi piaca körül telepített építmények összességét.

A városvezetés bő 2,6 millió eurót (845 millió forint) fordít a három vonalból álló védelmi rendszer kiépítésére,

a terror elleni védekezés "mintaprojektjének" szánja a beruházást. A belváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár-emléktemplom körül elterülő térhez vezető utakat a Truckbloc nevű acélszerkezettel zárják le, amely a német gyártó tájékoztatása szerint

akár 18 tonnás, az akadálynak óránkénti 80 kilométeres sebességgel ütköző teherautókat is megállít.

Fallal veszik körül a berlini karácsonyi vásár területét Forrás: AFP/Paul Zinken

Az acélhuzalból készült, homokzsákokkal töltött hatalmas kosarak nemcsak járművektől nyújtanak védelmet, hanem fegyveres támadásoknál is fedezéket adnak. Hasonló rendszert használnak a brit hadsereg legnagyobb afganisztáni támaszpontja, a Camp Bastion védelmére is.

A kerítésbe helyenként kapukat építettek, amelyeket az úgynevezett pánikzár révén gyorsan meg lehet nyitni, ha rendkívüli esemény miatt pánik törne ki a vásáron. A három vonalból álló védelmi rendszerrel kapcsolatban arról számolt be a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság, hogy

Hozzátették, hogy a karácsonyi piacok biztosítása továbbra is a rendezők feladata, és a költségeket is nekik kell viselniük. A Breitscheid tér védelmi hálózatának kiépítését a városvezetés kivételesen vállalta át, hogy kipróbálják az új módszereket.

A vásárban 2016. december 19-én történt merénylet, az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal behajtott a téren szórakozó tömegbe.

A támadásban 12 ember meghalt, több mint 70 ember megsebesült.

Anis Amri a merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb németországi terrortámadása. Az ügyben folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy a hatóságok megakadályozhatták volna a pusztítást, és ez sorozatos mulasztásaik miatt nem sikerült.

Nemcsak Németországban tartanak terrortámadásoktól, a brit rendőrség is éberségre hívta fel a vásárlók és eladók figyelmét, és a minél gyorsabb reakció fontosságát emelték ki néhány nappal ezelőtt.