Kábítószer-kereskedelem gyanújával letartóztatták Juan Orlando Hernandez hondurasi elnök fivérét, Juan Antonio "Tony" Hernandezt az Egyesült Államok Florida államában, Miamiban - közölte a hondurasi elnöki hivatal.

A 40 éves ügyvédet, aki korábban a hondurasi törvényhozás képviselője is volt, helyi idő szerint pénteken állították elő az amerikai hatóságok.

Hernandez elnök fivére a legújabb közismert hondurasi, akit az Egyesült Államokban letartóztattak drogcsempészet kapcsán.

Szigorú intézkedések a kartellek ellen

A Cachiros hondurasi drogkartell volt vezetője, Devis Leonel Rivera Maradiaga egy 2017-es New York-i tárgyaláson azt vallotta, hogy Tony Hernandez kenőpénzt fogadott el azért, hogy segítsen a bűnözői csoportnak a drogpénzek tisztára mosásában.Maradiaga emellett tanúvallomást tett Fabio Lobo, a hondurasi elnöki tisztséget 2010 és 2014 között betöltő Porfio Lobo fia ellen is, akiről ugyancsak azt állította, hogy segített a kartellnek a pénzmosásban. Fabio Lobót 24 év szabadságvesztésre ítélték az Egyesült Államokban drogcsempészet vádjával, amelyben bűnösnek vallotta magát.

A 2014 óta hatalmon lévő Hernandez elnök az Egyesült Államok támogatásával szigorú intézkedéseket hozott a drogkartellek és az utcai bandák ellen. Az intézkedéseket több emberi jogvédő szervezet bírálta.