Hivatalos: aláírták a brexit megállapodást Brüsszelben

HAVASI Bertalan; VÁRHELYI Olivér; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2018. november 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) érkezik a rendkívüli Brexit-csúcsra Brüsszelben 2018. november 25-én. Mellette Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Ahogy az előzetesen várható volt, az utóbbi napok eseményei és hírei alapján, aláírta vasárnap az unióban maradó 27 tagország vezetője és Theresa May brit kormányfő a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.
Vágólapra másolva!

Ma tartották az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csúcsértekezletét vasárnap délelőtt Brüsszelben. Nem született meglepetés,

aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról, azaz a brexitről.

A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

A két dokumentumot Theresa May brit kormányfőnek is alá kell írnia,

aki a tervek szerint hamarosan csatlakozik a huszonhetekhez.

Theresa May megérkezett Brüsszelbe Forrás: AFP/Yves Herman

Az ülés reggeli megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztettek.

Ezután munkaülést tartottak a brexit után bennmaradó tagállamok vezetőinek részvételével.

A találkozó a hivatalos tervek szerint dél körül véget ér, mivel több uniós vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is nyilvánvalóvá tette, hogy nem akar már tárgyalni, csak aláírni a kész egyezményt.

A találkozón részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, nyilatkozata itt látható.

Brüsszel, 2018. november 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a rendkívüli Brexit-csúcsra Brüsszelben 2018. november 25-én. Mellette Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (balra) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

May elégedett

- jelentette ki a brit miniszterelnök a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcsot követően.

Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

Hozzátette, a parlament még karácsony előtt szavazni fog.

Nem lesz újratárgyalás

A brit külügyminiszter szerint nem lehet arra számítani, hogy az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a jövőbeni kapcsolatokról szóló, vasárnap Brüsszelben aláírt megállapodásokat,

ha ezeket a brit parlament elutasítja.

A londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodáscsomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. Ebben a helyzetben jelenleg kérdéses, hogy az elfogadáshoz a kormány biztosítani tudja-e a parlamenti többséget.

Jeremy Hunt külügyminiszter a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában elismerte, hogy "a parlamenti aritmetika próbatételt jelent" a kormány számára. Hozzátette ugyanakkor:

ha a brit parlament elveti a megállapodást, abból nem következne automatikusan, hogy az Európai Unió hajlandó lenne tárgyalni egy jobb egyezményről.

Reakciók

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – ezt már Emmanuel Macron francia elnök mondta Brüsszelben, hozzátéve, hogy a brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége.

- jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs megkezdése előtt.

Szomorú nap a mai. Nincs ok örömre vagy ünneplésre, Nagy-Britannia kilépése szomorú pillanat, tragédia - mondta Juncker.

Jean-Claude Juncker Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Hozzátette ugyanakkor, hogy a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátra van.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy akkor sem tárgyalható alapjaiban újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás, ha a londoni parlament végül nem fogadja el.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló kijelentette,

az Európai Unió és az azt elhagyó Nagy-Britannia a szükséges dokumentumok aláírását követően is barátok és szoros partnerek maradnak.

A brexit feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról december második hetében szavaz a brit parlament.