Szombaton hivatalos adatok alapján több mint 106 ezren tiltakoztak a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron megszorításokra épülő, dilettáns gazdaságpolitikája ellen. Minden felmérés szerint persze ennél jóval többen voltak, a Les valeurs actuelles egy rendőrségi szakszervezeti vezetőre hivatkozva 750 ezer emberről ír. A sárgamellényes tüntetés előzménye az üzemanyagárak emelése, azonban ez csak az elégedetlenséget kirobbantó utolsó lépés volt. A hatóságok közleménye szerint 24 személy sebesült meg, köztük 5 rendőrtiszt. Összesen 130 embert vettek őrizetbe, ebből 69-et Párizsban. A második hete tartó tiltakozóhullámnak már két halottja van. A tüntetők a most tapasztalt rendőrterror ellenére sem adják fel, ma is utcára vonultak, és már bejelentették, hogy december elsején is demonstrálni fognak.

Tovább folynak a tüntetések Franciaországban Emmanuel Macron megszorításai és dilettáns gazdaságpolitikája ellen.

Barikád a Champs-Élysées sugárúton, 2018. november 25-énForrás: MTI/AP/Michel Euler

A minden túlzás nélkül lázadásnak nevezhető, második hete tartó eseménysorozat olyan komoly mértéket öltött, hogy 

könnygázzal és vízágyúval oszlatták szombaton a rendőrök a sárgamellényeseket, a videofelvételek alapján pedig több tüntetőt brutálisan bántalmaztak.

Párizsban Macron politikájával szemben már olyan nagyfokú az elégedetlenség, hogy küszöbön áll a radikális jobboldal és a radikális baloldal összefogása.

A francia főváros híres sugárútján, a Champs-Élysées-n volt olyan pillanat, amikor a radikális jobboldali Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés (régebbi nevén Nemzeti Front) és a baloldali Jean-Luc Mélenchon-féle Lázadó Franciaország egyébként egymást nem kedvelő szimpatizánsai közösen építettek barikádokat, hogy így védekezzenek a macroni rendőrterror ellen. 

A tüntetések ugyanakkor megőrizték civil jellegüket, mivel egyetlen párt és egyetlen szakszervezet sem biztosította támogatásáról őket, amit a szervezők - saját bevallásuk alapján - el sem fogadnának.

Ennek ellenére néhány ellenzéki politikus – látva a véres fotókat és videofelvételeket – kifejezte szolidaritását a demonstrálok mellett. 

Szombaton csak Párizsban 3000 rendőrt vezényeltek ki a közrend fenntartása érdekében, de az akció kurdarccal végződött. 

A rendőrség gumibotokkal is elkezdte ütni a tömeget, de ez csak még nagyobb felháborodást váltott ki. 
Sokan rendőrterrorként értékelték a történteket. Az eseménysorozat az augusztus 10-i bukaresti tüntetésekhez mérhető, mert Párizshoz hasonlóan ott is több száz tüntetőt sebesítettek meg a rendőrök és csendőrök. 

Romániát az erőszakos hatósági fellépés miatt elmarasztalta az Európai Parlament (EP), reméljük, hogy Macron Franciaországával is ez fog történni,  bár ismerve az EP kettős mércéjét, erre nincs sok esély, noha, a második hete tartó tiltakozássorozatban már 750 ember megsérült, köztük 136 rendőr. 

Szombaton a hatóságok közleménye szerint 24 személy sebesült meg, köztük 5 rendőrtiszt.  Összesen 130 embert vettek őrizetbe, ebből 69-et Párizsban. A tiltakozóhullámnak már két halottja van. 

A tüntetések ma is folytatódnak, rengetegen vannak az utcákon, miközben Macron elnök Brüsszelbe ment, ahol az EU-csúcson vesz részt.

A tegnaphoz hasonlóan a legtöbben most is Macron lemondását követelik, a dolog tehát már nem az üzemanyagárak emeléséről szól.

Az üzemanyagadó tervezett emelését ellenző párizsi tüntetésen emelt úttorlaszok egyike a Champs-Élysées sugárúton 2018. november 25-énForrás: MTI/AP/Michel Euler

A szervezők közben bejelentették, hogy december elsején is nagyszabású demonstrációt rendeznek  - írja a francia külföldi rádió, a Radio France International.

A világ egyik vezető napilapja, a konzervatív Le Figaro felmérése alapján a franciák 77%-a támogatja a Macron elleni lázadást.