Komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget

Breitscheidplatz, fallal veszik körbe a berlini karácsonyi vásárt
20 November 2018, Berlin: Iron baskets filled with sandbags stand at the Christmas market at Breitscheidplatz. Two years after the Islamic terrorist attack, the Berlin Christmas market at the Gedächtniskirche is lavishly sealed off with twelve fatalities. Workers construct more than a hundred square lattice baskets on the long sides of the Breitscheidplatz and screw them together to form a long row. Photo: Paul Zinken/dpa
Vágólapra másolva!
Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint romlott a biztonsági helyzet, komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget.
Vágólapra másolva!

A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte: két évvel ezelőtt a berlini karácsonyi vásáron súlyos terrortámadás történt. Bár a titkosszolgálatok jelezték a terrorveszélyt, a Merkel-kormány akkor úgy gondolta, "meg tudják úszni a helyzetet" anélkül, hogy deklarálnák, súlyosbodott a terrorfenyegetettség.

Tavaly betonelemeket helyeztek ki, idén pedig már

háromlépcsős biztonsági rendszert alakítottak ki Berlinben.

Komoly acélkerítéssel, betonakadályokkal védik a területet, és csak beléptető rendszeren keresztül lehet bejutni a karácsonyi vásárra.

A berlini karácsonyi vásár helyszíne Forrás: AFP/Paul Zinken

Horváth József kiemelte azt is, hogy

milyen bűncselekményeket követtek el az Iszlám Állam terrorszervezet keretén belül.

A szakértő felhívta a figyelmet a migránsoknak adott azonosítás nélküli bankkártyák veszélyére is.

Elmondta, mivel a kártyák semmilyen azonosítóval nem rendelkeznek, ezért azokkal a szervezett bűnözéstől a pénzmosáson át, a terrorizmusig, a fegyverkereskedelemig, bármelyiket finanszírozhatják.

A programba úgy "öntöttek bele euró tízmilliókat", hogy utána a felhasználást senki sem ellenőrzi - emelte ki a szakértő.