Komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget

2018.11.25. 09:40

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint romlott a biztonsági helyzet, komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget.

A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte: két évvel ezelőtt a berlini karácsonyi vásáron súlyos terrortámadás történt. Bár a titkosszolgálatok jelezték a terrorveszélyt, a Merkel-kormány akkor úgy gondolta, "meg tudják úszni a helyzetet" anélkül, hogy deklarálnák, súlyosbodott a terrorfenyegetettség.

Tavaly betonelemeket helyeztek ki, idén pedig már háromlépcsős biztonsági rendszert alakítottak ki Berlinben. Komoly acélkerítéssel, betonakadályokkal védik a területet, és csak beléptető rendszeren keresztül lehet bejutni a karácsonyi vásárra. 

A berlini karácsonyi vásár helyszíneForrás: AFP/Paul Zinken

Horváth József kiemelte azt is, hogy az illegális bevándorlók döntő részéről továbbra sem tudni, milyen hátterük van, milyen bűncselekményeket követtek el az Iszlám Állam terrorszervezet keretén belül.

A szakértő felhívta a figyelmet a migránsoknak adott azonosítás nélküli bankkártyák veszélyére is.

Elmondta, mivel a kártyák semmilyen azonosítóval nem rendelkeznek, ezért azokkal a szervezett bűnözéstől a pénzmosáson át, a terrorizmusig, a fegyverkereskedelemig, bármelyiket finanszírozhatják.

A programba úgy "öntöttek bele euró tízmilliókat", hogy utána a felhasználást senki sem ellenőrzi - emelte ki a szakértő.