A migránskaraván megpróbált áttörni az USA határán

2018.11.25. 22:09

Le kellett zárni az Amerikai Egyesült Államok déli határát San Diegónál, miután migránsok százai próbáltak áttörni a tijuanai átkelőn. A rendőrök könnygázt is bevetettek. Donald Trump többször leszögezte, a migránsokat megállítják a határnál.

Egyre fokozódik a helyzet az Amerikai Egyesült Államok déli határánál található Tijuana városában, ahová megérkezett a Soros György által szervezett migránskaraván.

A mai nap folyamán odáig fajult a helyzet, hogy több száz közép-amerikai próbált meg áthatolni vasárnap az amerikai határon Tijuanánál Mexikóból.

Az amerikai határőrség nem sokkal később közölte, hogy a San Diego-Tijuana határátkelőnél mindkét irányba teljesen leállították a forgalmat.

Migránsok a határnál MexikóbanForrás: AFP/Pedro Pardo

Az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint mintegy 500 migráns rohamozta meg a határkerítést. Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, a határ mexikói oldalán helikopterek köröznek a magasban. A Fox televízió arról tudósított, hogy a könnygáz bevetése után a határfalat ostromló tömeg egy órán belül szétoszlott. A televízió egyébként a migránskaravánt szervező Pueblo Sin Fronteras nevű, magát civilnek mondó szervezet tagjától kapott információra alapozva már vasárnap reggel jelentette, hogy a migránsok egy csoportja a határ megostromlására készül.

Trump reagált

A még mindig a floridai villájában tartózkodó Donald Trump amerikai elnök - aki a héten felhatalmazást adott a határhoz vezényelt katonáknak az erő alkalmazására - vasárnap délután Twitter-bejegyzésben azt írta:

Nagyon bölcs dolog lenne, ha Mexikó leállítaná a karavánt, még mielőtt az amerikai határhoz érne, vagy azok a közép-amerikai országok, ahol (a karaván) összeáll, nem engednék meg, hogy összeálljon. Trump szerint ugyanis az ilyen karavánok révén az említett államok a lehető leggyorsabban ki tudnak rakni bizonyos embereket az országukból, és így az Egyesült Államokra zúdítják őket. "De ennek vége" - szögezi le az amerikai elnök.

Támad a Soros-expressz

A migránskaraván november 13-án érte el az USA déli határát, azóta mindennaposak a rendbontások, már az első napokban támadták a kerítést.

Volt olyan, hogy egy 31 éves hondurasi férfi felgyújtott egy fát, majd kővel kezdte dobálni a határőröket.

Azonban a mai mértékű akcióra eddig nem volt példa.

Migránsok rohannak a határkerítés feléForrás: AFP/Guillermo Arias

Donald Trump többször leszögezte, a migránsokat megállítják a határnál, ezzel szemben a Soros támogatta demokraták beengednék a bevándorlótömeget. Az amerikai elnök mozgósította a hadsereget a mexikói határra, mintegy 35 kilométeres határszakaszon épült drótkerítés a Soros-expressz megfékezésére.