A Közép-Amerika felől érkező migránskaravánból több százan próbálták átlépni a mexikói-amerikai határt vasárnap, de az amerikai határőröknek sikerült őket visszaverniük. A határostrom fő felbujtóit, 98 migránst, a Mexikói Bevándorlási Intézet kitoloncolta. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azt mondta, ha kell, tartósan lezárják a határt. 

Gerardo García Benavente, az INM egy biztosa azt mondta, a már kitoloncolt 98 ember többségében hondurasi állampolgár.

A San Diego és Tijuana közötti San Ysidro nevű határátkelőt vasárnap rohamozták meg a karavánból, az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint ötszázan. Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, és visszaszorították a határfalat ostromlókat. A határátkelőt ezt követően vasárnap délután lezárták, de hétfőre virradóra ismét megnyitották.

A mexikói Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (CNDH) nevű állami szerv hétfőn felszólította a közép-amerikai migránskaraván tagjait, hogy kerüljék a „helytelen viselkedést”, és tartsák tiszteletben a mexikói törvényeket.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Jacqueline López

A CNDH sajnálatát fejezte ki a vasárnapi határ menti dulakodással kapcsolatosan, amely – mint az állami szerv fogalmazott – azonkívül, hogy a határátkelő lezárásához vezetett, felesleges kockázatot jelentett a karavánon kívüli, a térségben található embereknek.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn felszólította Mexikót, hogy bármilyen szükséges áron küldje vissza származási országukba a migránsokat, akik megpróbálnak az Egyesült Államok területére belépni, és a határ tartós lezárásával fenyegetett.

A mexikói hatóságok adatai szerint jelenleg körülbelül 7400 közép-amerikai migráns várakozik arra Tijuanán kívül a szintén határ menti Mexicali városban, hogy beléphessen az Egyesült Államok területére. A bevándorlók azt állítják, hogy az erőszak és szegénység elől menekültek el.