Megostromolták az amerikai határt a migránskaraván tagjai, de a hatóságok határozott fellépésének köszönhetően senkinek sem sikerült illegálisan az Egyesült Államokba jutnia. Donald Trump amerikai elnök korábban többször kijelentette, hogy illegálisan senki sem fog az államok területére lépni. Bár a balliberális oldal menekültnek hazudja a migránskaraván tagjait, mégis maguk a menet tagjai ismerték be, hogy ők nem menekültek, csupán a jobb élet reményében próbálnak illegálisan bejutni az Egyesült Államokba. A határon történtek is világosan megmutatták, hogy miért is kell elutasítani az ENSZ-féle migrációs paktumot. 

A Közép-Amerika felől érkező migránskaravánból több százan próbálták átlépni az amerikai határt, az amerikai határőrök könnygázt vetettek be. Az amerikai határőrség közlése szerint a San Diego és Tijuana mexikói város közötti San Ysidro határátkelőt mindkét oldalon egy időre lezárták, az amerikai oldalon lezárták a San Ysidróhoz vezető utakat is. San Ysidro a San Diego és Tijuana közötti legnagyobb határátkelőhely. Hétfőre virradóra egyébként ismét megnyitották az amerikai-mexikói határt. A mexikói oldalon a tijuanai hatóságok letartóztatták a határt megostromló migránsokat.

Korábban mintegy 500 migráns rohamozta meg a határkerítést. Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, a határ mexikói oldalán helikopterek köröztek. A Fox televízió arról tudósított, hogy a könnygáz bevetése után a határfalat ostromló tömeg egy órán belül szétoszlott.  A televízió egyébként a migránskaravánt szervező Pueblo Sin Fronteras nevű, magát civilnek mondó szervezet tagjától kapott információra alapozva már korábban jelentette, hogy a migránsok egy csoportja a határ megostromlására készül.

Donald Trump amerikai elnök – aki a héten felhatalmazást adott a határhoz vezényelt katonáknak az erő alkalmazására – Twitter-bejegyzésben azt írta: "Nagyon bölcs dolog lenne, ha Mexikó leállítaná a karavánt, még mielőtt az amerikai határhoz érne, vagy azok a közép-amerikai országok, ahol (a karaván) összeáll, nem engednék meg, hogy összeálljon". Trump szerint ugyanis  az ilyen karavánok révén az említett államok a lehető leggyorsabban ki tudnak rakni bizonyos embereket az országukból, és így az Egyesült Államokra zúdítják őket.  "De ennek vége" – szögezte le az amerikai elnök.

Az amerikai elnök korábban azt a kérdést tette fel,  hogyan lehetséges, ha ennyire félnek és ennyi problémájuk van, akkor miért van az, hogy annyi guatemalai, hondurasi és salvadori zászlót látunk a tömegben?  Az elnök szerint ennek az egésznek semmi köze a meneküléshez, ezek az emberek csak illegálisan akarnak az Egyesült Államokba bejutni. Lehetséges ez? Igen, mert ez az egész egy nagy kamu, és mindezért az amerikai adófizetők fizetnek!"

Nem sikerült átjutnia a mexikói-amerikai határon a migránsoknakForrás: AFP/Guillermo Arias

Demokrata blődségek 

A vasárnapi attak egyébként nem újdonság az Egyesült Államok történetében. Legutóbb ugyanitt 2013-ban próbáltak migránsok illegálisan bejutni az országba. Az akkori Obama-kormányzat sem engedett a nyomásnak, és a határőrség közbelépése kellett, hogy a köveket és egyéb tárgyakat dobáló migránsokat megállítsák.

A mostani események egyik érdekes mellékzöngéje volt, hogy Brian Schatz demokrata párti szenátor egy olyan üzenetet tett közzé, miszerint a könnygáz használata szembemegy az országa által aláírt vegyi fegyverek bevetésének tilalmával – számolt be az esetről a Fox News. A demokrata politikust minden bizonnyal munkatársai figyelmeztették arra, hogy óriásit téved, ezért pár perccel később törölte a Twitter-üzenetét.  Mindezek után pedig azt írta, hogy azért tett ilyen bejegyzést, mert nem tudta pontosan, hogy mi történt. Schatz egyébként nem tiltakozott 2013-ban, amikor a demokrata Obama-kormányzat hasonló módon állította meg a migránsokat.

Donald Trump sem kér az illegális bevándorlókbólForrás: AFP/Pedro Pardo

Körvonalazódó megállapodás

Az első incidensekről még szombaton érkeztek hírek: akkor a migránskaravánról levált egy 31 éves hondurasi férfi és felgyújtott egy fát, majd kővel kezdte dobálni a határőröket. Közben a Trump-kormányzat tárgyalásokat folytat a december elsején hivatalba lépő új mexikói elnök leendő kormányának tagjaival egy kétoldalú megállapodásról. Ennek értelmében  a migránsok mindaddig mexikói földön maradnának, amíg menedékkérelmüket az amerikai hatóságok el nem bírálják.

Nem menekültek

Korábban az is teljesen világosan kiderült, hogy a migránskaraván tagjai igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak. A New York Times és a The Guardian több beszámolót közölt már a helyszínről, a riporterek az illegális bevándorlókat szólaltatták meg. A baloldali média folyamatosan menekülteknek nevezi a Soros-féle karaván tagjait, habár még maguk a migránsok is tisztában vannak azzal, hogy nem menekültek, csak a munka miatt akarnak az Egyesült Államokba menni. 

A 21 éves Olvin Joel Lobo Reyes azért indult útnak, mert Hondurasban szegénység van, és Amerikában szeretne dolgozni. Azt azonban még nem tudja, hogyan fog munkához jutni. Azt tervezi, hogy bevárja a karavánt, és egységesen vonulnak majd a határ felé, ahol "majd meglátják, mit mond Trump" – írta a New York Times. Az egyik migráns azt nyilatkozta a The Guardiannek, megérti, hogy nem folyamodhat menekültkérelemért az Egyesült Államokban, ennek ellenére folytatja az útját a határ felé.

Ha az ENSZ migrációs paktumát elfogadják, hasonló jelenetek tucatjait láthatjuk majdForrás: AFP/Pedro Pardo

Ezt okozná a Soros-paktum

A migránskaraván ügye világosan rámutat arra, hogy miért elfogadhatatlan a Soros György amerikai tőzsdespekuláns által tollba mondott ENSZ-féle migrációs paktum. Ha a dokumentumot elfogadják, akkor a jövőben továbbra is hasonló karavánok kellhetnek útra. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália mellett egyre több ország, köztük Magyarország is elutasítja a paktumot, és nem kívánja illegális bevándorlók tízezreinek a befogadását.