Ausztria hallani sem akar az egységes európai haderőről

2018.11.27. 12:11

Kizárta az osztrák védelmi miniszter, hogy Ausztria részt vegyen a Franciaország és Németország által elképzelt európai haderő működésében.

Semleges országként szóba sem jöhet egy közös haderőben való részvétel.
Ausztria semmiképp nem szeretné szuverenitását feladni - mondta Mario Kunasek romániai látogatásán az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter egy korábbi felvételenForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Hozzátette: az Európai Unió és a NATO Partnerség a békéért programjának keretében megvalósuló bevetésekről mindig a nemzeti parlament fog dönteni.
Közös együttműködésre, közös kiképzésre és közös bevetésekre persze szükség van, de közös haderőre nem - szögezte le Kunasek.

Az osztrák miniszter aggasztónak nevezte az Ukrajna és Oroszország között a Kercsi-szorosnál történt incidens nyomán kialakult konfrontációt. Európa nem afféle „szentek szigete", olyan konfliktusokkal kell szembenéznie, amelyek a közvetlen közelében zajlanak - jegyezte meg.

Kunasek visszafogottan nyilatkozott annak lehetőségéről, hogy Ausztria részt venne-e egy esetleges ukrajnai misszióban.

Azt mondta, hogy nem gördítenének akadályt egy erről szóló egyeztetés elé, de Ausztria külföldi missziókban vállalt kötelezettsége - több mint 900 katonával - már így is »nagyon-nagyon magas«.Az államok népességéhez viszonyítva ezzel Ausztria a harmadik helyen áll az EU-ban - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy továbbra is elsősorban a Nyugat-Balkánra és a Közel-Keletre akarnak összpontosítani.