Embercsempész-bandát lepleztek le Temesváron

2018.11.28. 14:01

Ázsiai és afrikai bevándorlók Nyugat-Európába juttatására szakosodott embercsempészbandát leplezett le a román határrendészet szerda hajnalban Temesváron.

A rajtaütést a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) irányításával, a bukaresti csendőrség kommandósainak részvételével bonyolították le, 15 Temes megyei helyszínen végeztek házkutatást, és 24 gyanúsítottat kísértek be kihallgatásra.
A gyanú szerint a román, egyiptomi, szíriai és török állampolgárokból álló bűnszövetkezet a török-bolgár-szerbiai útvonalon szervezte meg afrikai és ázsiai bevándorlók Romániába csempészését, akiket aztán a nyugati országhatárhoz irányítottak, hogy többnyire járműveken elbujtatva,  illegálisan a schengeni övezetbe juttassák őket.

A nyomozati adatok szerint a bűnszövetkezet a tavalyi és idei évben legalább háromszáz bevándorló illegális határátlépésében segédkezett.
A gyanúsítottak ellen embercsempészés és bűnszövetkezet létrehozása gyanújával indult büntető eljárás.
A román büntetőjog szerint a határsértőknek nyújtott segítség bűncselekmény, az embercsempészek 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.