Felkapcsolták a fényeket Washington és New York karácsonyfáin

2018.11.29. 14:03

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania kapcsolta fel szerda este a 96. alkalommal feldíszített amerikai nemzeti karácsonyfa égőfüzéreit Washingtonban. New Yorkban Bill de Blasio polgármester borította fénybe a Rockefeller Központ híres karácsonyfáját.

"Boldog karácsonyt mindenkinek" – mondta az elnök, majd visszaszámolt, a first lady pedig felkapcsolta a zöld és arany színű fényeket a Fehér Háztól délre elterülő President's Parkban magasodó szúrós lucfenyőn.

A ceremónián színpadra lépett mások mellett a LOCASH nevű amerikai country duó, Spensha Baker, Gabby Barrett és Abby Anderson énekes.

A washingtoni karácsonyfaForrás: Sputnik/Mikhail Turgiev

Trump az ünnepségen megemlékezett a 2018-as év katasztrófáinak áldozatairól: "gondoljunk most azokra, akik újraépítik az életüket a pusztító tüzek, hurrikánok és rettentő tragédiák után".

Az amerikai nemzet karácsonyfájának hagyománya 1923-ig nyúlik vissza. Calvin Coolidge elnök kapcsolta fel először a fényeket egy Fehér Házhoz közeli fenyőfán csaknem háromezer ember szeme láttára.

Ugyancsak szerda este borult fénybe a New York-i Rockefeller Központ fenyőfája. A Manhattan közepén álló világhírű karácsonyfa fényeit Bill de Blasio polgármester kapcsolta fel. A ceremónián Diana Ross és Tony Bennett is fellépett.

A New York-i Rockefeller Központ előtt felállított karácsonyfaForrás: MTI/EPA/Jason Szenes

A csaknem 22 méter magas karácsonyfát nyolc kilométernyi színes égősor díszíti, a tetején pedig a Daniel Libeskind lengyel származású sztárépítész és a Swarovski osztrák ékszergyártó együttműködéséből született, majdnem négyszáz kilós csillag ragyog.

A karácsonyfa-állítás hagyománya a Rockefeller Központnál 1931-re nyúlik vissza. Az idei fát egy wallkilli házaspár adományozta a városnak.

A 75 éves lucfenyő január 7-éig marad a központnál, majd az otthonokat építő Habitat for Humanity nevű jótékonysági szervezethez kerül.