Ukrajna egyelőre nem indokolta meg, hogy miért tiltotta ki a külföldieket az Oroszország által megszállt Krím félsziget határáról. 

Egyelőre csak azok léphetnek át a határon, akik most a Krímben tartózkodnak, és az ukrán törvényeket betartva utaztak be a félszigetre.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtóosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a hadiállapot ideje alatt az Ukrajnába beutazó orosz állampolgárokat szigorúbb vizsgálat alá vetik. Ha egy külföldi nem igazolja beutazásának célját, előfordulhat, hogy megtagadják neki a belépést - mondta. Megjegyezte, hogy most is naponta több orosz állampolgár belépését utasítják el Ukrajnába.

Petro Porosenko ukrán elnök látogatása az észak-ukrajnai Csernyihivben lévő katonai kiképzőközpontbanForrás: MTI/EPA/Pool/Ukrán elnöki sajtószolgálat/Mikola Lazarenko

Az orosz állampolgárokat a kiújult orosz-ukrán konfliktus (melyet az ukránok egyértelmű orosz agressziónak, az oroszok ukrán provokációnak neveznek) kezdete óta szigorúbban vizsgálják, és ez a hadiállapot ideje alatt még tovább fokozódhat.

A hadiállapot - amely Ukrajnában a rendkívüli állapot egy formája - az ország tíz megyéjére terjed ki, köztük a Krímmel szomszédos Herszonra is. Szerdán lépett életbe, és az elfogadott törvény szerint december 26-ig tart.