Alig kezdték meg a visszatérést a régióba a kaliforniai tűzvész károsultjai, őket újból ki kellett menekíteni. Ezúttal áradások és sárlavinák miatt váltak utak járhatatlanná, sok helyen víz alatt áll az infrastruktúra.

Kaliforniában a tűzvész után csütörtökön áradások és földcsuszamlások miatt rendelték el a helybeliek kimenekítését. Ennek oka, hogy zuhog az eső az állam északi és déli részén egyaránt.

Mint ismert, a tűzvésztől leginkább sújtott Butte megye területén 29 áldozat volt. Összesen 88 civil és 5 tűzoltó vesztette életét, miközben egész települések váltak hamuvá.

Kalifornia ingatlanpiaca így összesen 14,5 milliárd dollárnyi kárt kellett hogy elszenvedjen a tűz miatt.

Csütörtökön

áradások és földcsuszamlások miatt rendelték el a helybeliek kimenekítését, zuhog az eső az állam északi és déli részén egyaránt.

A porig égett északi Paradise városkát térdig érő víz öntötte el, a környező vidékeken a heves esőzések miatt bokáig-térdig ér az áradat, a tűzvészben félig vagy nagyon nagy részben elpusztult sok települést földcsuszamlások és kisebb sárlavinák borították be. Több országutat le kellett zárni a hömpölygő áradat miatt. Az északi Butte megye seriffi hivatala kötelező kiürítést rendelt el Paradise és Chico városok környékén, ahol csónakokkal mentik az embereket. Paradise ugyan porig égett a tűzvészben, de a túlélők a múlt héten kezdtek visszaszállingózni, hogy felmérjék, maradt-e valami tárgyi emlékük egykori otthonukban. A megyei seriff munkatársai nem egyelőre nem tudták felmérni, hogy vajon hányan kerülhettek ismét veszélybe.

88-an haltak meg erdőtűzbenForrás: AFP/Robyn Beck

Megállíthatatlanul esik Kalifornia déli vidékein is

A Los Angeles melletti Malibuban, pontosan ott, ahol a korábban tűzvész pusztított, most földcsuszamlás zárta el az utakat. Sérülések ugyan nem történtek, de az illetékes hatóságok otthonaik elhagyására szólították fel az ott élőket. Az egyik negyedet szinte teljesen elborította a sárlavina, és az óriási vihar a dombokról törmelékeket és sziklákat görgetett le.

A földcsuszamlások és áradások jelentik a következő veszélyt KaliforniábaForrás: Full Picture Agency/FPA/Fpa

Los Angeles környékén az utak vízben állnak, járhatatlanok, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás, a metropolisztól délre eső Santa Ana-völgyben és a hegyekben élőket önkéntes evakuálásra kérték a hatóságok.