Újabb természeti katasztrófák Kaliforniában

Climate change poses growing risk to US, world economies: govt study Horizontal FIRES AND FIRE-FIGHTING NATURAL DISASTERS ENVIRONMENT DAMAGE CONSEQUENCES OF A CATASTROPHE FIREFIGHTER ORANGE COLOUR CAST
(FILES) In this file photo taken on November 9, 2018, a firefighter is silhouetted by a burning home along Pacific Coast Highway (Highway 1) during the Woolsey Fire in Malibu, California. - Climate change is already hurting the US and global economies and its effects will get worse unless more drastic action is taken to cut carbon emissions, a major US government report warned on Friday, November 23, 2018. "Without substantial and sustained global mitigation and regional adaptation efforts, climate change is expected to cause growing losses to American infrastructure and property and impede the rate of economic growth over this century," said the latest edition of the National Climate Assessment. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
Alig kezdték meg a visszatérést a régióba a kaliforniai tűzvész károsultjai, őket újból ki kellett menekíteni. Ezúttal áradások és sárlavinák miatt váltak utak járhatatlanná, sok helyen víz alatt áll az infrastruktúra.
Vágólapra másolva!

Kaliforniában a tűzvész után csütörtökön áradások és földcsuszamlások miatt rendelték el a helybeliek kimenekítését. Ennek oka, hogy zuhog az eső az állam északi és déli részén egyaránt.

Mint ismert, a tűzvésztől leginkább sújtott Butte megye területén 29 áldozat volt.

Összesen 88 civil és 5 tűzoltó vesztette életét,

miközben egész települések váltak hamuvá.

Kalifornia ingatlanpiaca így összesen 14,5 milliárd dollárnyi kárt kellett hogy elszenvedjen a tűz miatt.

Csütörtökön

áradások és földcsuszamlások miatt rendelték el a helybeliek kimenekítését,

zuhog az eső az állam északi és déli részén egyaránt.

A porig égett északi Paradise városkát térdig érő víz öntötte el, a környező vidékeken a heves esőzések miatt bokáig-térdig ér az áradat,

a tűzvészben félig vagy nagyon nagy részben elpusztult sok települést földcsuszamlások és kisebb sárlavinák borították be.

Több országutat le kellett zárni a hömpölygő áradat miatt. Az északi Butte megye seriffi hivatala kötelező kiürítést rendelt el Paradise és Chico városok környékén, ahol csónakokkal mentik az embereket. Paradise ugyan porig égett a tűzvészben, de a túlélők a múlt héten kezdtek visszaszállingózni, hogy felmérjék, maradt-e valami tárgyi emlékük egykori otthonukban. A megyei seriff munkatársai nem egyelőre nem tudták felmérni, hogy vajon hányan kerülhettek ismét veszélybe.

88-an haltak meg erdőtűzben Forrás: AFP/Robyn Beck

Megállíthatatlanul esik Kalifornia déli vidékein is

A Los Angeles melletti Malibuban, pontosan ott, ahol a korábban tűzvész pusztított, most földcsuszamlás zárta el az utakat. Sérülések ugyan nem történtek, de az illetékes hatóságok otthonaik elhagyására szólították fel az ott élőket. Az egyik negyedet szinte teljesen elborította a sárlavina, és az óriási vihar a dombokról törmelékeket és sziklákat görgetett le.

A földcsuszamlások és áradások jelentik a következő veszélyt Kaliforniába Forrás: Full Picture Agency/FPA/Fpa

Los Angeles környékén az utak vízben állnak, járhatatlanok, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás, a metropolisztól délre eső Santa Ana-völgyben és a hegyekben élőket önkéntes evakuálásra kérték a hatóságok.