50 középiskolát vettek blokád alá a diákok Franciaországban

2018.11.30. 17:31

Nincsenek jó napjai Emmanuel Macron francia államfőnek, igaz, ezt a mondatot legalább nyár eleje óta el lehet róla mondani. A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök körül hetente törnek ki a botrányok, dilettáns gazdaságpolitikája miatt pedig a sárgamellényesek mozgalma két hete tüntet.  A „Középiskolások Nemzeti Uniója" nevű szakszervezet felhívására most már a diákok is csatlakoztak a lázadáshoz  Hét párizsi és mintegy ötven Párizson kívüli középiskolát vettek eddig blokád alá. Közben Macron megérkezett feleségével a Buenos Aires-i G20 csúcsra, ahol megalázó fogadtatásban volt része: senki nem várta, végül kínjában egy sárga mellényes reptéri alkalmazottal fogott kezet, a francia közösségi médiát elárasztották az erről szóló képek.

A tüntetők számos követelése közül fontos kiemelni, hogy a diákok csatlakoznak a sárgamellényesekhez és támogatják őket. Tiltakoznak továbbá a tervezett egyetemi - az érettségit és az úgynevezett egyetemes nemzeti szolgálatot - érintő reformok ellen. Az utóbbi szolgálat a bevándorláspárti Macron találmánya és kampányígérete volt. Lényegét tekintve 16 éves kortól egy hónapos kötelező katonai szolgálatot vezetne be, amit később önkéntes alapon legalább további 3 hónapig lehetne majd folytatni, katonai, rendőri, csendőrségi, tűzoltó vagy polgári védelmi állományban. Ahogy Louis Boyard, a szakszervezet elnöke fogalmazott, a diákok soha nem látott kedvvel és elszántsággal jöttek tüntetni és szervezni a blokádot. Külön kiemelte a középiskolások helyzetét, akiket különösen súlyosan érintettek a macroni álreformok, és akik szeretnék, ha a középiskolásokat is meghallgatásra érdemesnek tartaná a hatalom.

„Macron mondjon le” jelentésű felirat egy tiltakozó láthatósági mellényénForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A mozgalomhoz egyelőre kevés párizsi iskola csatlakozott, de az elnök szerint ez nem is gond, mivel ez egy vidéki lázadás, ahol a macroni rezsim által magára hagyott falusi, vidéki iskolák tiltakoznak. A szakszervezet már egy korábbi nyilatkozatában tiltakozott a macroni ultraliberális politika ellen, amely semmibe veszi a francia embereket, és osztja a franciák általános elégedetlenségét. Eljött az idő, hogy az iskolákban is nagy változások legyenek.

Emmanuel Macron francia elnök ellen tiltakozó transzparensForrás: MTI/AP/Michel Euler

Péntek este szakszervezeti ülésre kerül sor, ahol döntenek arról, hogy hogyan folyatják tovább a harcot.

Mindeközben Macron megérkezett Argentínába a G20 ülésére, ahol az argentin francia közösség előtt azt mondta, hogy reformjait, ha kell, erőnek erejével is végigviszi.

Meglehetősen kínos volt Macron reptéri fogadása is. Az elnök elé ugyanis egyetlen vezető politikus sem ment ki, így az elnök kínjában egy a vörös szőnyeg mellett álló reptéri munkással (vagy talán biztonsági emberrel) fogott kezet - aki sárga mellényben volt.