Mintegy 40 millió forint értékű inzulinszállítmányt adott át - az Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar kormány humanitárius adományaként - Grezsa István miniszteri biztos és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének Csapon.

Az inzulinkészítmények ünnepélyes átadása alkalmából a csapi ukrán-magyar közúti határátkelőn tartott közös sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a mostani humanitárius segélyakció megvalósítása állami és nem állami forrásból történt.

Grezsa IstvánForrás: MTI/Mónus Márton

Kiemelte az inzulinkészítmények vásárlását finanszírozó Ökumenikus Segélyszervezet szerepét abban, hogy sikerült - a segítséget kérő Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó által megjelölt - határidőn belül eljuttatni a betegekhez a gyógyszereket. Ebből is látszik, hogy maradtunk, akik voltunk, Kárpátalja és Ukrajna megbízható partnerei - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Hennagyij Moszkal köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az ungvári magyar főkonzulátusnak a - mint fogalmazott - életmentő segítségért.

Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 6700 inzulinfüggő cukorbeteg van, akiknek minden nap meg kell kapniuk a gyógyszerüket, miközben a megyében katasztrofális helyzet alakult ki az inzulinkészítmények beszerzése terén. Az ukrán Egészségügyi Minisztérium ugyanis megszüntette az inzulinellátás központi finanszírozását, az amúgy is súlyos pénzhiánnyal küszködő helyi önkormányzatokra testálva rá a feladatot.

Elmondása szerint a segélyszállítmány inzulinkészlete két hónapra lesz elegendő, és a betegek már szombaton hozzájuthatnak a szükséges készítményekhez.

Lehel László természetesnek nevezte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai cukorbetegek segítségére sietett a bajban, hiszen a segélyezést egész Ukrajnában végzik. Különösen a kelet-ukrajnai térségben vannak jelen - emelte ki -, ahol három éven át tíz régióban 50 ezer embernek több mint egymillió euró értékben biztosított rendszeres segélyezést a szervezet.

Grezsa István elmondta, hogy folytatódik Kárpátalja támogatása, amely által a magyar kormány egyebek mellett 27 orvosi rendelő felújításához nyújt segítséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közös projekt keretében. Mint jelezte, ma adta át az első két megújult rendelőt Beregszászon és Batár községben.

Hozzátette, a magyar kormány már tavasszal valamennyi magyar település orvosi rendelője számára biztosította a júniusban elfogadott új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést.

Ennek kapcsán elmondta, a két átadott rendelő is olyan rossz állapotban volt, hogy a felújítással egy évszázadot léptek előre.