Elhibázott dokumentum az ENSZ globális migrációs csomagja, súlyos kockázatot von a saját állampolgárai fejére, aki aláírja – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Prágában, miután megbeszélést folytatott Andrej Babis cseh kollégájával.

Magyarország miniszterelnöke, Andrej Babis cseh kormányfővel a kétoldalú találkozót követő, közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a dokumentum olyan elvi tételeket fektet le, amelyek nem csökkentik, hanem serkentik az illegális migrációt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Prágában 2018. november 30-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Minden ilyen dokumentum később konkrét ügyekben, jogi eljárásokban hivatkozási alapként rendszeresen megjelenik – fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint a tömeges migráció olyan súlyú kérdés, amelyben nem szabad dönteni az emberek megkérdezése nélkül, de Európában ma az emberek nem tudják elmondani a véleményüket vagy nem veszik azt figyelembe a vezetők, egyre inkább elitistává válik a politika.Mi Közép-Európában azonban demokraták akarunk maradni, nem hozunk olyan döntéseket, amelyek ellentétesek az emberek akaratával– jelentette ki, majd hozzátette: a politikai rendszerek demokratikus jellegét teszteli a migráció.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy ismét szavaznak a migránsvízumról az Európai Parlamentben (EP), Orbán elmondta: érdeklődve figyeljük, milyen jogállami megoldásokat fejleszt ki az EP, úgy látszik, addig kell szavazni, amíg a helyes eredmény megszületik. A magát a jogállamiság őrének tekintő intézmény könnyen lép át jogállami normákat - tudatta.

A magyar kormányfő úgy vélte: épp ideje, hogy leteljen a jelenlegi összetételű EP mandátuma, és az elfáradt képviselők hazamenjenek, helyettük pedig újak jöjjenek, akik értik, hogy más korszakba léptünk. Öt éve más világ volt Európában, mint most, és sem az EP, sem az Európai Bizottság nem képes felvenni azt a tempót, azt az új megközelítést, amelyet megkövetel ez az új világ - mondta.

Új tagok kellenek a bizottságba is, akik az intézményt az elhibázott politikai pályáról visszaviszik oda, ahova való. A tagállamoknak kell megszabniuk az irányokat, nem a bizottságnak, nem politikai bizottság kell - jelentette ki. 

Ha ez a rend visszaáll, az európai jogállamiság is jobb állapotban lesz, mint most - tette hozzá.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte: pro-Ukrajna kormány vagyunk, Ukrajna mellett állunk, de míg a magyar ukránbarát kormány, Ukrajnában magyarellenes kormány van. Azonban nem változtatunk az álláspontunkon, továbbra is Ukrajna mellett állunk ebben a konfliktusban.

A kétoldalú kapcsolatokról

A magyar miniszterelnök szerint az elmúlt években új dimenzióba léptek a magyar-cseh kapcsolatok.

Orbán Viktor és Andrej Babis Prágában.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor külön kihangsúlyozta, hogy a gazdasági együttműködés számai soha nem látott mértékben javultak, a kölcsönös bizalom alapján jól alakul a védelmi együttműködés, és több ágazatban is együttműködik a két ország.

A miniszterelnök a kétoldalú együttműködés dinamikusan növekvő szegmensének nevezte a védelmi ipart, mint mondta, ez nem egyszerűen üzleti ügy, van bizalmi mélysége is, hiszen csak olyan országok között működik jól, amelyek között kölcsönös a bizalom.

Úgy vélekedett, hogy valóban szükség lenne gyorsvasút-összeköttetésre a visegrádi országok (Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, V4) fővárosai között.Megjegyezte: a paksi erőmű működtetésében és fejlesztésében cseh cégek is részt vesznek, és mindkét ország szerint szükség van a nukleáris energiára.

Orbán kijelentette, hogy az elmúlt években eldurvult az európai politika, és ezen a nehéz terepen csak a bátrak maradnak talpon. Az elmúlt időben Csehország több nehéz kérdésben bátor álláspontot alakított ki - fűzte hozzá.

A magyar kormányfő arról is beszélt: nagy siker, hogy a V4 jelentős összeget ajánlott fel líbiai migrációt megelőző programokra, és Marokkóra, valamint Tunéziára is ki kell terjeszteni ezt a kezdeményezést.

Azzal kapcsolatban, hogy a cseh külügyminiszter a közelmúltban a budapesti nagykövetséget (is) törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül, Orbán Viktor kijelentette, hogy a koalíciós kormányzás nehéz és bonyolult tudomány, mindenesetre Magyarország szeretne Csehország szövetségese maradni.

A szociáldemokrata cseh külügyminiszter gyengíteni akarta Budapest és Prága kiváló kapcsolatát

Milos Zeman a Barrandov nevű kereskedelmi televíziónak csütörtök este adott interjújában közölte, hogy elnézést akar kérni Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, a szociáldemokrata (CSSD) párttársa, Tomás Petrícek külügyminiszter egyik döntése miatt.Zeman véleménye alapján a minimális politikai súlyú Petrícek durva hibákat vétett, mivel nemrég az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetségeket törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül.A cseh köztársasági elnök természetesen nem ért egyet ezzel, s a dolog nagyon zavarja.

Petrícek vagy tapasztalatlan, vagy hallgat a szociáldemokrata Miroslav Poche EP-képviselője tanácsaira, aki az Európai Parlamentben Magyarország ellen szavazott. Mindkettő természetesen hiba, nekünk profi külügyminiszterre van szükségünk – jelentette ki Zeman az interjúban.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) október elején eredetileg Miroslav Poche-t jelölte a külügyi tárca élére, de az államfő elutasította a kinevezését azzal az indokkal, hogy támogatta a migrációt, ami ellentétes a prágai kormány külpolitikájával és a nemzeti érdekekkel.

Zeman október 16-án ezért a 37 éves Petríceket nevezte ki külügyminiszternek.

Ő előtte másfél hónapig külügyminiszter-helyettes volt, 2017-ben pedig néhány hónapig a munkaügyi és népjóléti miniszter-helyetteseként is tevékenykedett, a diplomáciában tehát viszonylag újnak és tapasztalatlannak számít. Petríceket egyébként Poche emberében tartják, az EP-ben egy ideig dolgozott is neki, asszisztensi minőségben.

A mostani magyar-cseh csúcstalálkozón Tomás Petrícek nem vesz részt, a sajtóhírek alapján Lengyelországban tartózkodik.

Babis: Csehország továbbra is stratégiai partnernek tekinti Magyarországot

Újságírók azt kérdezték Andrej Babistól, miként értékeli Tomás Petrícek külügyminiszter azon döntését, hogy a budapesti cseh diplomáciai képviseletet törölte a kiemelt fontosságú nagykövetségek listájáról.

Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Babis cseh miniszterelnök sajtótájékoztatójaForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Babis válaszában határozottan kijelentette: biztosítottam a magyar kormányfőt, hogy a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás. Magyarország számunkra továbbra is stratégiai partner.

A cseh miniszterelnök szerint Prága és Budapest kapcsolatai nagyon jól fejlődnek, és egyre intenzívebb a gazdasági és a kereskedelmi együttműködés is. A két ország kereskedelmének volumene már meghaladta a kilencmilliárd eurót.

Babis kiemelt fontosságúnak minősítette a visegrádi csoport tagjainak együttműködését is.

Közös sikernek nevezte, hogy a V4-nek az Európai Unióban sikerült elérnie, hogy a kötelező migránskvóták kérdése lekerült a napirendről.

Idén ez már a harmadik magyar-cseh csúcstalálkozó

2018-ban két alkalommal is sor került magas szintű magyar-cseh találkozókra.

Január 26-án Andrej Babis, akkor még ügyvivő miniszterelnökként a Visegrádi Együttműködés (V4) kormányfői találkozója alkalmából látogatott Budapestre, ahol tárgyalt Orbán Viktorral.

A megbeszélések témái a kétoldalú kapcsolatok mellett a V4-et érintő, illetve európai uniós kérdések voltak. (2017. július 1. és 2018. június 30. között ugyanis Magyarország töltötte be a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét.)

Augusztus 31-én Babis munkalátogatást tett Budapesten. Orbán Viktor kormányfővel folytatott tárgyalásain a kétoldalú – elsősorban gazdasági – kapcsolatokról, a migrációs válságról, valamint – a mostani prágai találkozóhoz hasonlóan – az Európai Unió következő (2021-2027) költségvetési ciklusáról volt szó.