Robbanószerkezetek birtoklása és terrorcselekmény előkészítése vádjával elfogták a BBC egyik ruandai munkatársát.

A 39 éves Phocas Ndayizerát egy hete látták utoljára a hozzátartozói.

A férfi akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.
A nyomozóiroda szóvivője elmondta, hogy a ruandai hatóságok tetten érték a rádiós újságírót, aki éppen robbanószerkezeteket vett át. A szóvivő hozzátette, hogy megpróbálják kideríteni, hogy milyen terrorcsoportokkal állhatott kapcsolatban. A Ruandai Nyomozóirodát az év elején hozták létre, hogy átvegye a rendőrségtől a bűncselekmények felderítésének folyamatát.

Phocas Ndayizera, a BBC ruandai tudósítójaForrás: youtube

Csütörtökön a médiának Ndayizera azt mondta, nem tudja, miért fogták el, és mivel vádolják.
A ruandai újságírók szervezete közleményében azt írta, reméli, hogy a férfi tisztességes, igazságos és gyors eljárásban részesül, de nem tud beavatkozni az ügybe, mert az nem áll kapcsolatban Ndayizera újságírói tevékenységével.

A BBC rádió ruandai nyelvű adását 2014-ben felfüggesztették.

Ennek oka az volt, hogy a műsorszolgáltató egy olyan dokumentumfilmet sugárzott az Egyesült Királyságban, amelyben megvádolták Paul Kagame jelenlegi ruandai államfőt, hogy köze volt Juvénal Habyarimana akkori elnök repülőgépének 1994-es lelövéséhez. A merényletet követően kezdődött meg a népirtás, amelyben az ENSZ szerint mintegy 800 ezren vesztették életüket. Kagame 1994 óta irányítja a közép-afrikai országot, 2017 augusztusában harmadszorra is elnökké választották. Az államfőt rendszeresen vádolják a szólásszabadság elfojtásával és az ellenzék elnyomásával.