Szijjártó Péter azt mondta, hogy V4-ek külügyminiszterei megegyeztek abba, hogy két afrikai országban vizsgálják a határvédelem fejlesztését. Az egyik ilyen ország Tunézia. Erre azért van szükség, mert Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Prágában beszélt az MTI-vel.

Itt azt mondta, hogy a visegrádi országok előkészítenek egy programot Tunézia támogatására a határvédelem fejlesztésével kapcsolatban.

Szijjártó telefonon egyeztetett tunéziai kollégájával, Hemaisz Dzsimanuival, miután csütörtökön a visegrádi külügyminiszterekkel megállapodtak abban, hogy a líbiai V4-es fejlesztési támogatást követően előkészítenek egy újabb olyan támogatási programot, amelyben észak-afrikai országoknak nyújtanának segítséget a határvédelmi képességeik fejlesztése érdekében.

Andrej Babis cseh miniszterelnök fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Prágában 2018. november 30-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Erre azért van szükség, hogy ezek az országok meg tudják védeni a saját határaikat a migrációs hullámoktól, és ne váljanak se tranzit-, se kibocsátó országaivá a migrációs folyamatoknak.

A miniszter szerint két országot vizsgálnak ebben a körben, az együttműködési lehetőségeket Marokkóval és Tunéziával.

 

Ezek az országok már eddig is sokat tettek azért, hogy megőrizzék a stabilitásukat, és ezáltal segítik Európa biztonságának fenntartását.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem túlzás, hogy Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik,hiszen Európa biztonsága szempontjából kulcsfontosságú, hogy meggátolják újabb migrációs hullámok kiindulását ebből a térségből. Ebben Tunézia eddig nagyon megbízható partner volt.