Párizs lángokban, egyre durvul a lázadás Franciaországban

Párizs, 2018. december 1. A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők által felgyújtott autók égnek Párizsban 2018. december 1-jén. A sárgamellényeseknek ez a harmadik nagy tüntetése, november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyszíneken az ország útjain. MTI/EPA/Etienne Laurent
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél hevesebben folytatódott a sárgamellényesek lázadása Franciaországban. Az országban legalább 75 ezren vonultak az utcákra. Párizsban mintegy ezerötszáz tüntető erőszakos akciókat hajtott végre, autókat, üzleteket is felgyújtottak. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be több helyen, sokszor a békés tüntetőkkel szemben is. Sőt, újságírókat is megtámadtak, volt, akit könnygázzal találtak el, kórházba kellett szállítani. A sárgamellényesek szerint a rendőrök szándékosan engedik a gyújtogatásokat. A rendőrök legalább 250 embert őrizetbe vettek, 80-an megsérültek. 
Vágólapra másolva!

Ez a harmadik nagy országos tüntetés. Ezen kívül november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az országban. A sárgamellényesek a héten már 40 pontos követeléssel is előálltak.

A Champs-Élysées-t reggel hat órakor zárták le a forgalom elől. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a rendőrök sok helyen megpróbálták ellenőrzőpontokkal megakadályozni, hogy eljussanak a tüntetések helyszínére.

Forrás: AFP/Lucas Barioulet

A tüntetők a Champs-Élysées-n vonultak végig, egy részük, a belügyminisztérium szerint mintegy 1500-an, a Place de l'Étoile-on át akarták törni a rendőrkordont. A rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és ekkor kezdődtek az összecsapások és a gyújtogatások.

Felgyújtott útakadály ég Párizsban 2018. december 1-jén Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Több helyen Párizsban kocsikat borítottak és gyújtottak fel, buszmegállókat rongáltak meg a sárgamellényesekhez csapódott bűnözők. A boltosok több helyen bedeszkázták a boltok ablakait, de voltak, akik ezeket is lebontották, ahogy ezen a felvételen is látszik:

Ahopgy azt megírtuk, a sárgamellényesek szerint a rendőrök nem lépnek közve, amikor gyújtogatások zajlanak.

A könnygázzal borított téren egész nap folytak az összecsapások. A demonstrálók többször a Marseillaise-t énekelték. A francia hírtelevíziók helyszíni tudósítói

Párizsban soha nem tapasztalt „háborús feszültségről” beszélnek.

Felgyújtott autók égnek Párizsban 2018. december 1-jén Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy „a rendbontóknak nem lesz bocsánat”, és arról beszélt, hogy továbbra is hajlandó a párbeszédre.

Nemcsak Párizsban, az ország más részein is voltak tüntetések, ezek mind békések voltak.
Hivatalos adatok szerint délután öt óráig 75 ezren vonultak az utcákra. Közben egyre nő a sárgamellényesek támogatottsága, a kezdeti 60 százalékos szám mostanra már – különböző mérések szerint – 75 és 84 százalék közé emelkedett. A rendőrök legalább 183 embert vettek őrizetbe, 80-an megsérültek.

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők megbénítják a forgalmat egy fizetőkapunál az autópályán Lyon közelében 2018. december 1-jén Forrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken.

Ahogy azt megírtuk, a Republikánusok elnöke, Laurent Wauquiez népszavazást követel a környezetvédelmi büntetőadókról.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője arra kérte a köztársasági elnököt, hogy fogadja az ellenzéki pártok vezetőit, és tárgyaljon velük. Nicolas Dupont-Aignan, a Talpra, Franciaország nevű szuverenista párt elnöke, aki a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje is volt az előző választáson, lemondásra szólította fel Castaner belügyminisztert, akit alkalmatlannak és manipulátornak nevezett. Azt is mondta, hogy a kormány minden szombaton erőszakot rendez, pedig csak meg kellene akadályozni, hogy a gengszterek eljussanak a Champs-Elysées-re.