A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron által nemrég belügyminiszternek kinevezett egyik legközelebbi szövetségese, Christophe Castaner csődöt mondott a szombati tüntetések alatt, a rendőrséget ugyanis a belügy kritikán aluli módon vetette be. Macron ennek ellenére köszönetet mondott Castanernek.

Már az első sárgamellényes tüntetést követően is írtunk arról, hogy mennyire kegyetlenek voltak Macron rendőrei.

A december elsejei tüntetés Párizsban.Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Arról is beszámoltunk, hogy a legutóbbi, szombati tüntésen nem volt elegendő rendőr, mintha szándékosan „lőtték volna alá” a rendőri készenlétet.

Az interneten keringő videók alapján viszont óriási különbség volt a rendőrség párizsi és vidéki reakciói között.

A sárgamellényesek közül a fővárosban többen belügyi provokációra gyanakodtak, mert a békés tüntetőkkel szemben a hatóságok gyakran intézkedtek, sőt, újságírók is megsérültek a rendőrségi könnygázgránátoktól, miközben több videofelvétel is azt bizonyította, hogy a sajtóban „gengsztereknek” nevezett gyújtogatók szabadon garázdálkodhattak Párizsban, a rendőrök nem léptek fel ellenük.

Miközben a belügyminiszter, Macron bizalmi embere, Castaner is tudta, hogy a legkeményebb szombat lehet a franciaországi lázadások kezdete óta, mindössze 5 ezer rendőrt küldtek Párizs utcáira, így nekik esélyük sem volt megakadályozni a maszkos bűnözők tombolását városszerte.

Egy videón azt láthatjuk, ahogy a fővárosi rendőrök egy tüntetőt majdnem halálra rugdosnak, erre a felvételre nem lehet büszke sem Castaner, sem Macron, aki ismét köszönetet mondott az egyébként teljesítőképessége határán levő rendőrségnek.

Egy másik felvételen pedig az látszik, hogy a dél-franciaországi Pau-ban békésen zajlottak le az események.

Mialatta sárgamellényesek a nemzeti himnuszt (La Marseillaise) énekelik, a rendőrök leveszik sisakjukat, békésen állnak szemben a tüntetőkkel, majd az éneklés végén békében távoznak is.