Párizs egyik legismertebb turista látványossága, a Napóleon által emelt Diadalív (Arc de Triomphe) az elmúlt időszakban egyre inkább a Macron elleni tiltakozások jelképévé vált a globális és a közösségi média által sugárzott videofelvételeknek és fényképeknek köszönhetően.

Szombaton, a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron elleni lázadás csúcspontján, a Diadalív körül zajló utcai harcok felvételeiből jól látható, hogyan bánnak el az agresszív rendőrök a békésen tüntető sárgamellényekkel, miközben a bűnözőkkel szemben nem lépnek fel.

A bűnözőelemek egy videó alapján leszedték, majd elégették a deszkákat a híres Chanel divatház földszinti részéről, azzal a céllal, hogy kirabolják az üzletet. A rendőrök mégsem léptek közbe.

A Diadalív viszont ismét az elégedetlen franciák jelképévé vált.

Több érdekes graffiti is megjelent rajta. Az egyiken Macron lemondását követelik.

A "Macron lemondása" felirat olvasható a Diadalív talapzatán Párizsban 2018. december 2-án, a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárgamellényesek zavargásba torkolló tüntetése utáni napon.Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Egy másik írás a bevándorláspárti államfő elleni lázadást az 1968-as májusi diáktüntetésekhez hasonlítja, amelynek eredményeképpen későbbCharles de Gaulle akkori elnöknek le kellett mondania.

Falfirkák a párizsi Diadalív talapzatán.Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A legegyértelműbb üzenet az elnök felé a híres Opéra Garnier épületén olvasható: Macron = XVI. Lajos.Mint ahogy közismert, a Macronhoz hasonlóan fényűző életmódot élő, a népét sanyargató XVI. Lajos francia királyt és feleségét, a szintén tékozló Marie Antoinette-t a feldühödött forradalmárok kivégezték.

A "Macron = XVI. Lajos" felirat olvasható a híres Opéra Garnier oldalában.Forrás: MTI/AP/Kamil Zihnioglu