Erdogan: Egy műanyag zacskóval fojtották meg az újságírót

2018.12.03. 21:25

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, egy műanyag zacskóval fojtották meg Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságírót Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.

A török államfő újságírók egy csoportjának beszélt erről az elnöki repülőgépen Paraguay felé, ahová a hétvégi Buenos Aires-i G20-csúcstalálkozó után ment.

Ha szükséges, az ENSZ elé visszük az ügyet, hogy a nemzetközi jog kerekedjen felül

– mondta Erdogan. Azt is mondta, Törökország a végére fog járni az esetnek.

A török elnök nemzetközi problémának nevezte a Hasogdzsi-ügyet, és felszólította a szaúdi hatóságokat, hogy tegyék világossá, ki adta a parancsot az újságíró meggyilkolására, és hogy hol van Hasogdzsi holtteste.

Azt akarjuk, hogy minden világos legyen

– mondta Erdogan, aki szerint Törökországnak nem áll szándékában az, hogy ártson a szaúdi királyi család tekintélyének.

A hétvégi G-20-csúcson Erdogan kifogásolta, hogy a Hasogdzsi-ügy nem szerepelt a találkozó napirendi pontjai között, és azzal vádolta a Buenos Aires-i csúcson jelenlévő Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst, hogy távol akarja tartani országát az esettől.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Szaúd-Arábia először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy „dulakodás közben”.

Recep Tayyip Erdogan török államfőForrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Törökország állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten, hanem egy dulakodás következtében végeztek.

A The Washington Post című amerikai lap – amelynek Hasogdzsi munkatársa volt – november közepén azt írta: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) arra a következtetésre jutott, hogy a szaúdi trónörökösnek köze van az újságíró meggyilkolásához. Szalmán nem kifejezetten arra adott utasítást, hogy öljék meg az újságírót, de a CIA szerint meggyilkolása az ő jóváhagyásával történt – írta a The Washington Post.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő felszólította Szaúd-Arábiát, hogy tisztázza a Hasogdzsi-ügyet. „Tisztázni kell, hogy mi történt” – mondta Sánchez, aki szerint sokat segítene, ha a Hasogdzsi-üggyel kapcsolatos nyomozás nemzetközi védelemmel számolhatna hitelességének szavatolása érdekében.