Bulgária sem csatlakozik az Soros György migránspaktumához

2018.12.05. 14:57

Egy napon belül már a harmadik ország kormánya jelentette be, hogy nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához, és a jövő heti marrákesi csúcstalálkozón sem fogja képviseltetni magát. A szófiai kormány szerint azért nem csatlakoznak az egyezményhez, mert ez az ország és a lakosság érdeke.   

A szófiai kormány sajtószolgálata jelentette be, hogy Bulgária sem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához, és nem képviselteti magát az ENSZ december 10-11-i marrákesi csúcstalálkozóján, ahol a tervek szerint elfogadják a dokumentumot.

A bolgár jobbközép kabinet egyben közölte azt is, hogy az ország ENSZ-nagykövete tartózkodni fog a világszervezet közgyűlésében ezt követően tartandó szavazáson is, amelyen a már elfogadott paktum támogatásáról szóló határozattervezetről voksolnak.

A bolgár kormány közleménye szerint döntésével, miszerint nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, fokozott mértékben védelmezi az ország és lakosai érdekeit. 

Hozzátették, hogy az emberi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségeiket továbbra is teljesíteni fogják, csakúgy, mint a fokozott mértékű határellenőrzést. 

Még november közepén jelentette be Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt frakcióvezetője, hogy kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához. Az országot tavaly május óta a GERB és a nacionalista Egyesült Hazafiak szövetség koalíciója kormányozza, Bojko Boriszov miniszterelnök vezetésével.
Az Egyesült Hazafiak erősen ellenzi a migrációs paktumot, mondván, hogy az sérti a bolgár nemzeti érdekeket.

A jelenlegi bolgár kormány is erősen bevándorlásellenes álláspontot képvisel, korábban szögesdrót kerítést is épített a Törökországgal közös határán a migrációs hullám feltartóztatására.

Határzár a bolgár-török határ menténForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Az ENSZ által koordinált migrációs csomagot - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint a jövő heti marokkói csúcstalálkozón fogadják el a tervezettel egyetértő országok. 

A világszervezet bevándorláspárti paktumának a jövő heti aláírását  - mely paktum végső soron legalizálná az illegális bevándorlást - nem támogatja az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Ausztrália, Ausztria, Szlovákia, Belgium és Svájc, illetve időközben ezekhez az országokhoz csatlakozott Olaszország és Bulgária is.