Kilencven maffiatagot fogtak el Európában és Dél-Amerikában

Vágólapra másolva!
Az olasz maffia calabriai ága, a 'Ndrangheta kilencven feltételezett tagját vették őrizetbe összehangolt műveletek keretében Európában és Dél-Amerikában – jelentette be szerdán az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve.
Vágólapra másolva!

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a Pollino fedőnevű, 2016-ban indított akció keretében Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, illetve több dél-amerikai államban is házkutatásokat tartottak, rajtaütéseket hajtottak végre.

Fred Westerbeke holland főügyész elmondta, hogy

a rendőrök mintegy kétmillió eurót és nagy mennyiségű kábítószert foglaltak le.

Az őrizetbe vetteket egyebek mellett bűnszervezetben való részvétellel, drogcsempészettel, pénzmosással, megvesztegetéssel, valamint erőszakos bűncselekményekkel gyanúsítják.
A németországi rajtaütésekben a szövetségi bűnügyi hivatal 240 munkatársát és a rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat az érintett tartományok több száz rendőre támogatja.

Sajtóhírek szerint az eljárás összefügg két klán, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával, amelynek részeként 2007-ben agyonlőttek hat olasz állampolgárt az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban.

A 'Ndrangheta az utóbbi években Olaszország legerősebb bűnszervezete lett,

meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben.