A ruandai felsőbíróság felmentette a legismertebb ellenzékit

Vágólapra másolva!
Valamennyi vád alól felmentette Diane Rwigarát, a legismertebb ruandai ellenzéki vezetőt az ország felsőbírósága, a bíró szerint az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy bűnös lázadásra buzdításban, illetve közokirat-hamisításban.
Vágólapra másolva!

A bíróság az ellenzéki vezető öt vádlott-társát, közöttük Rwigara anyját, az 59 éves Adeline-t is felmentette. Utóbbi ellen lázadásra buzdítás és a szektarianizmus népszerűsítése volt a vád. Mindkét nő tagadta, hogy bűnös.

A 37 éves Diane Rwigarát azután tartóztatták le 2017 szeptemberében anyjával és nővérével együtt, hogy

indulni próbált Paul Kagame elnök ellen a tavalyi választásokon.

Az ellenzéki személyiség egyike azon ritka politikusoknak a kelet-afrikai országban, akik belülről nyíltan bírálják a kormányt. Az ügyészség 22 évi börtönbüntetés kiszabását kérte Rwigarára és az anyjára. A két nőt októberben helyezték óvadék mellett szabadlábra, a nővér egy évvel korábban nyerte vissza a szabadságát, miután minden vádat ejtettek ellene.

Az igazságyügy-miniszter elutasította a nyomásgyakorlást

Rwigara esete általános figyelmet keltett, miután egyre nagyobb nyomás nehezedik az országot régóta vezető Kagaméra, hogy tegye lehetővé a szélesebb bírálatokat a szigorúan ellenőrzött országban.

Amerikai szenátorok nemrégiben felszólították a ruandai kormányt, hogy ejtse a politikus elleni vádakat.

Dick Durbin szenátor megjegyezte, hogy "amiatt emelték a nagyban megkérdőjelezhető vádakat Rwigara ellen, hogy békésen indult az elnökségért". Válaszul a ruandai igazságügy-miniszter újságíróknak azt mondta: nem szabad, hogy harmadik fél nyomást gyakoroljon rájuk.

Meztelen fotók jelentek meg róla

Kagamét sokan dicsérik amiért, hogy felemelte az országot a 800 ezer emberéletet kioltó 1994-es népirtás után, és Ruanda gazdasága és a nők jogai jelentős mértékben fejlődtek, de bírálói szerint

nem tűri a kritikát.

A kormány elutasítja ezt a vádat.

Rwigara tavaly került szembe azzal, milyen nehézségekkel jár, ha Kagame, az egyik legrégebben hatalomban lévő afrikai vezető ellen indul az elnökválasztáson. Indulási szándékának bejelentése után állítólag

őt ábrázoló mezítelen fotók jelentek meg a közösségi médiában.

Később kizárták az indulásból, a kormány szerint nem gyűjtött elegendő támogató aláírást, sőt többet meg is hamisított. Kagamét a szavazatok 98 százalékával választották meg a harmadik hétéves mandátummal Ruanda elnökének.