Megbukott Macron terve: jövőre nem emelik az üzemanyagadót

2018.12.06. 08:50

Eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését a francia kormány és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti – ígérte a francia elnöki hivatal közleményében. Ezzel Emmanuel Macron elnök teljesen meghátrált – legalábbis egyelőre – a sárgamellényesek mozgalmával szemben. Miközben néhány napja még mindenáron kitartottak a környezetvédelmi büntetőadók mellett, amely a francia munkások millióinak életét nyomorítaná meg. Macron most nyilvánvalóan megpróbálja Édouard Phillipe miniszterelnökre tolni a felelősséget saját adóemelési tervéért. Kérdés, ez elég lesz-e, a sárgamellényesek ugyanis a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök teljes gazdaságpolitikáját elutasítják. 

A múlt szombati párizsi tüntetéseket és gyújtogatásokat követően Édouard Philippe miniszterelnök kedden bejelentette, hogy eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének, a kormány hat hónapos moratóriumot hirdet az üzemanyag adójára, valamint befagyasztja a lakossági energiaárakat, és megemeli a minimálbért. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek a három hete tartó tüntetésekre, amelyek folytatódnak.

Teljesen eltörlik

A bejelentésekről szerdán rendezett nemzetgyűlési vitában a miniszterelnök már arról beszélt, hogy a kormány teljesen és végleg eltörli az üzemanyagadót, ha nem talál másfajta jó megoldásokat az életszínvonal javítására. Az Élysée-palota szerda este pedig azt írta, hogy Emmanuel Macron „köztársasági elnök és a miniszterelnök azt szeretné, ha véget érne a hangzavar az üzemanyagadóról”.

Édouard Philippe francia miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárgamellényesek zavargásba torkolló tüntetése utáni napon összehívott rendkívüli kormányülésenForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

 

Macron folyamatosan vonul vissza

Ezzel párhuzamosan Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter a BFM hírtelevízió élő vitaműsorában azt mondta, hogy néhány perccel korábban beszélt az államfővel, aki úgy érzékeli, hogy „az embereknek az benyomása, hogy megtéveszti őket a kormány, és azért beszél felfüggesztésről, hogy utána mégis bevezetésre kerüljön” az adó. A kormány ezért egyértelművé kívánta tenni, hogy 2019-ben nem lesz adóemelés az üzemanyagárakban.

Erőszakos szombatra számítanak

A francia elnökség azt is jelezte, hogy „nagyon nagy erőszaktól tart” szombaton, miután a kormány engedményei ellenére egyre több felhívás jelenik meg a Facebookon egy újabb tiltakozó napra Párizsban, és ezek egy része az Élysée-palota elfoglalására buzdítja a franciákat.

Már a teljes politikai elit ellen tiltakoznakForrás: AFP/Lucas Barioulet

3 ezer radikális

Benjamin Griveaux kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint Emmanuel Macron államfő arra kérte a politikai pártok és a szakszervezetek vezetőit, hogy nyugtassák meg a kedélyeket. A francia hatóságok ugyanis tartanak attól, hogy az újabbi szombati tüntetés is utcai harcokba fordul Párizsban, ahol mintegy 3 ezer radikális tiltakozó múlt hétvégén barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak.

Négy halott, több száz sebesült

A kormány adó- és szociális politikája ellen november 17-én útblokáddal kezdődött mozgalom megmozdulásain eddig négyen vesztették életüket, és több százan megsérültek. Az elégedetlenség a héten továbbterjedt a középiskolák és egyetemek egy részére, valamint a gazdák is jelezték, hogy a jövő héttől tiltakozni fognak. A hét elején elfoglalt üzemanyagtelepeket azonban felszabadították a rendőrök.

Párizs szinte forradalmi hangulatbanForrás: AFP/Bertrand Guay

Miközben a vezetők nélküli, spontán szerveződő mozgalomban résztvevők egy része Emmanuel Macron lemondását is követeli, a kormány szerint nem annyira egy politikai ellenzéki, hanem a köztársasági berendezkedés megdöntését célzó radikális mozgalom van kibontakozóban. Elemzők szerint pedig a tiltakozás a teljes politikai elit és a képviseleti politika ellen irányul.

Macron történelmi mélységben

Közben a You Gov nyilvánosságra hozta legújabb közvélemény-kutatását. Eszerint Macron elnök népszerűsége elképesztő mélységbe jutott, a múlt havi 21 százalékról újabb 3 százalékot csökkent, most már mindössze 18 százalék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK