Homokból készül a vatikáni betlehem

2018.12.06. 19:45

Hétszázhúsz tonna homokból készül idén a vatikáni betlehem. A gigantikus mű két hete készül a Szent Péter téren, a hétvégén avatják fel.

Az elmúlt két hétben Rich Varano profi homokművész vezetésével három szobrász Hollandiából, Oroszországból és Csehországból faragta ki az 5,5 méter magas és 16 méter széles betlehemet.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A 60 éves amerikai Varanónak a homok az élete és a szerelme. A floridai művész az Egyesült Államokban és Olaszországban alkot.

Nagyon különleges itt elkészíteni a betlehemet, olyan helyen, amely történelemmel, kultúrával, művészettel teli, és nagy mesterek árnyéka vetül rá – mondta Varano a Reutersnek.

November közepén hozták a teherautók a homokot a Velence közeli Jesolóból, de nem tengerparti homokot használtak.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Varano szerint a strandok homokja nem megfelelő, mivel nem lehet jól tömöríteni. A homok szárazföldi területről érkezett, hasonlít a folyami homokhoz.

A több száz tonnányi homokot hatalmas piramis alakúra tömörítették, és a csúcsától kezdve kezdték el készíteni a szobrászok, akik botokkal, vakolókanalakkal és fogorvosi eszközökkel is dolgoztak a kényesebb helyeken.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Minket, profikat az különböztet meg a strandon játszó átlagembertől, hogy mi tudjuk azt, miként kell jól összegyúrni a homokot – mondta Varano.

A betlehemi jászol fölé egy hatalmas vászontetőt húztak, ami védi az esőtől, és műanyag függönyt fognak leereszteni köré, ami megvédi a széltől.

Januárban, az ünnepi időszak után a homokot elszállítják, és más homokszobrokhoz fogják felhasználni.