Homokból készül a vatikáni betlehem

Hétszázhúsz tonna homokból készült a vatikáni betlehem
US sculptor Rich Varano poses in front of a nativity scene made with sand at Piazza San Pietro in The Vatican, on December 6, 2018. - The Nativity Scene of the Vatican this Christmas will be built from sand and sculpted by international artists. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétszázhúsz tonna homokból készül idén a vatikáni betlehem. A gigantikus mű két hete készül a Szent Péter téren, a hétvégén avatják fel.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hétben Rich Varano profi homokművész vezetésével

három szobrász Hollandiából, Oroszországból és Csehországból faragta ki az 5,5 méter magas és 16 méter széles betlehemet.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A 60 éves amerikai Varanónak a homok az élete és a szerelme. A floridai művész az Egyesült Államokban és Olaszországban alkot.

– mondta Varano a Reutersnek.

November közepén hozták a teherautók a homokot a Velence közeli Jesolóból, de

nem tengerparti homokot használtak.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Varano szerint a strandok homokja nem megfelelő, mivel nem lehet jól tömöríteni. A homok szárazföldi területről érkezett, hasonlít a folyami homokhoz.

A több száz tonnányi homokot hatalmas piramis alakúra tömörítették, és a csúcsától kezdve kezdték el készíteni a szobrászok, akik

botokkal, vakolókanalakkal és fogorvosi eszközökkel is dolgoztak a kényesebb helyeken.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

– mondta Varano.

A betlehemi jászol fölé egy hatalmas vászontetőt húztak, ami védi az esőtől, és műanyag függönyt fognak leereszteni köré, ami megvédi a széltől.

Januárban, az ünnepi időszak után a homokot elszállítják, és más homokszobrokhoz fogják felhasználni.