Polgárháborúra készül Macron: harckocsikat küld az utcára

A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők egy égő barikád körül a párizsi Champs-Elysées sugárút közelében
Vágólapra másolva!
Harckocsikat vethetnek be szombaton Franciaországban, a sárgamellényesek tüntetésén a francia hatóságok. A csendőrség hivatalos lapjában megjelent információk szerint tizenöt harckocsit készítenek elő a folytatódó tüntetések feloszlatására, amennyiben máshogy nem tudják kezelni a helyzetet a rendőrök. A hetek óta tartó sárgamellényes tüntetés Emmanuel Macron dilettáns gazdaságpolitikája miatt robbant ki. A francia lakosság elsöprő többsége támogatja a tiltakozókat, Macron népszerűségi indexe pedig rekordmélységben van. Szombaton annak ellenére várható minden eddiginél nagyobb tüntetés, hogy Macron megfutamodott: a héten kénytelen volt visszavonni a környezetvédelmi büntetőadót.
Vágólapra másolva!

15 páncélozott harckocsit készít elő a francia csendőrség a szombatra meghirdetett tüntetésre, erre utoljára 13 évvel ezelőtt volt példa, akkor a Párizs melletti migránsgettóban, Seine-Saint-Denisben vetették be a járműveket a lázadó migránsok ellen. A polgárháborús állapotokat idéző állapot akkor három hétig tartott, és több halottja is volt.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A csendőrség hivatalos lapjában megjelent információ szerint a harckocsik bevetésére kizárólag a miniszterelnök vagy a párizsi prefeketus parancsára kerülhet sor, abban az esetben, ha más megoldás már nem lenne a tömeg feloszlatására. A négykerék-meghajtású, 13 tonnás páncélautók egyszerre 13 csendőrt tudnak szállítani, képesek arra, hogy barikádokat, utcai akadályokat semmisítsenek meg.

A csendőrség teljes állományát mozgósítják december 8-án, senki nem vehet ki pihenőnapot, és a tartalékosokat is berendelték.

A nagyobb városokban lemondták a városi ünnepségeket.

Ezzel összefüggésben jelentette be a francia rendőrszakszervezet vezetője, Yves Lefebvre a Macron-közeli BFM tv-csatornán, hogy

rendbontás esetén a rendőrök fegyvert fognak használni,

ez pedig nem jelenthet mást, mint azt, hogy a rendőrök tűzparancsot kapnak.

Döbbenetes felvételek a tüntetők megveréséről

Döbbenetes felvételek láttak napvilágot, ahogy brutálisan verik a rendőrök a tüntetőket, sőt, majdnem halálra rugdostak egy tüntetőt a rendőrök Párizsban. Ráadásul a francia sajtó szerint a rendőrség és a belügyminisztérium hibái vezettek ahhoz, hogy a sárgamellényesek tüntetését kihasználva bűnözők egész Párizsban gyújtogattak és fosztogattak, ennek oka többek között az lehet, hogy egyszerűen túl kevés rendőrt vezényeltek az utcákra, és azok is egész nap szolgálatban voltak étlen-szomjan.

Bár a bukott szocialista miniszterből lett elnök, Emmanuel Macron és Édouard Philippe miniszterelnök azóta meghátrált, és bejelentették, hogy mégsem emelik az adókat, minden eddiginél nagyobb tüntetés várható szombaton.