Csalással vádolják a Huawei globális pénzügyi igazgatóját

Moszkva, 2018. december 6. 2014. október 2-án készült kép Meng Van-csóuról, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójáról a Russia Calling elnevezésű befektetői fórumon, Moszkvában. Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csóut 2018. december 1-jén. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Vágólapra másolva!
Akár 30 év börtönt is kaphat a Huawei globális pénzügyi igazgatója, akit csalással vádol az Amerikai Egyesült Államok. Meng Van-csout december elsején tartóztatták le Kanadában, az amerikai hatóságok most emeltek vádat ellene, és a kiadatását követelik.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok ügyészsége csalással vádolja az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját.

A gyanú szerint kijátszotta az Irán ellen bevezetett amerikai és európai uniós szankciókat

– közölte a kanadai vádhatóság a 46 éves kínai menedzser vancouveri meghallgatásán pénteken.

Az amerikai hatóságok szerint Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt szankciókat. A vádirat szerint a Huawei elkendőzte kapcsolatait a szóban forgó vállalattal.

Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli.

John Gibb-Carsley ügyész arra kérte a bíróságot, hogy ne engedje óvadék ellenében szabadlábra a 46 éves kínai menedzsert, mert a Huawei alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, s fennáll a szökés veszélye. Erről a mostani meghallgatáson döntenek.

Meng Van-csou Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A vádhatóság képviselője hangsúlyozta: Meng Van-csou arról biztosította az amerikai bankokat, hogy a Huawei és az Iránnal üzleti kapcsolatban álló Skycom két külön cég, valójában azonban egy és ugyanarról a cégről van szó. Van-csou ellenvetése szerint a Huawei még 2009-ben megvált a Skycomtól.

Amennyiben kiadják az Egyesült Államoknak a 46 éves nőt, úgy pénzügyi intézmények megkárosítására irányuló összeesküvés miatt emelnek ellene vádat.

Ez egyes vádpontonként akár 30 év börtönt is jelenthet számára.

Meng Van-csout december 1-jén tartóztatták le Kanadában. Peking azonnali szabadon bocsátását követeli.