2050-re 500 millióval nő a migrációt kibocsátó országok népessége

2018.12.09. 22:12

Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója szerint 2050-re több mint 500 millióval nő a migráció potenciális kibocsátó országainak népessége.

Dezső Tamás vasárnap az M1 csatornán a Tadzsikisztántól Marokkóig tartó terület (Közép-Kelet, Közel-Kelet és Észak-Afrika) 28 államáról azt mondta:

Az ENSZ adatai alapján 1955-től mostanáig 454 százalékkal nőtt a lakosság, és most 879 millió ember él ezekben az országokban.

Ugyancsak az ENSZ előrejelzései alapján az várható, hogy ennek az övezetnek a lakossága 2050-re 1,282 milliárdra nő. Dezső Tamás szerint ehhez hozzávéve Fekete-Afrikát az valószínűsíthető, hogy a migráció potenciális kibocsátó országainak népessége a következő 32 évben több mint 500 millióval nő majd.

Migránsok vonulnak SzlovéniábanForrás: MTI/AP/Darko Bandic

Azt is mondta, hogy több kutatás alapján a mediterrán térség az édesvízkészlet csökkenésével – nem csak Európában – gyakorlatilag ki fog száradni a következő évtizedekben,

így a népességnövekedés környezeti katasztrófával társulhat, és ez még súlyosabbá teheti társadalmi hatásait.

Dezső Tamás szerint ezt az említett „övezetet” körbevevő Oroszország, Kína és India egyaránt olyan nagyhatalom, amelynek „jellemzően szeparatista” muszlim kisebbsége van, így nem fog befogadni tömegesen muszlim menedékkérőket. Mint mondta, mivel Afrikába menni „nem nagyon érdemes”, Amerika messze van, ezért Európa az elsődleges és egyetlen célja a bevándorlásnak.