Munkabeszüntetésre készül a német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft - EVG). Figyelmeztető sztrájkja várhatóan hétfőtől nehezíti a vasúti közlekedést Németországban.

A szakszervezet és a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság bértárgyalása szombaton szakadt meg, mert a csaknem 200 ezer munkavállalót képviselő érdekképviselet négy forduló után kilátástalannak ítélte meg az egyeztetést.
A szakszervezet helyi, távolsági és nemzetközi járatokat egyaránt érintő figyelmeztető sztrájkokat helyezett kilátásba, a részleteket valószínűleg még vasárnap ismertetik. Az előzetesen kiszivárogtatott információk szerint az akciók első hulláma hétfőn 5.30-kor kezdődik, súlypontja a legnagyobb lakosságú tartomány, a csaknem 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfália lesz.

Hétfőn figyelmeztető sztrájkot tart a 200 ezer munkavállalót képviselő német vasúti- és közlekedési szakszervezet(EVG).Forrás: AFP/John Macdougall

Az EVG 3,5 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, de a DB 2,5 százalékos emelést ajánl, és 24 hónap helyett 29 hónapra kívánja megkötni a megállapodást, amit a szakszervezet szintén elutasít. Az EVG jelezte, hogy

az első sztrájkokat akkor is megtartják, ha a DB időközben új ajánlattal áll elő,

de utána hajlandóak folytatni a tárgyalást, és még az idén meg akarják kötni a megállapodást.