Több amerikai államban is szélsőséges időjárás tombol

2018.12.09. 19:32

A szélsőséges téli időjárás miatt rendkívüli állapotot hirdettek az Egyesült Államok déli és délkeleti részén a hét végén.

Több államban, köztük Virginiában, Oklahomában és Észak-Karolinában is hatalmas mennyiségű hó, illetve havas és ónos eső esett vasárnap.
Az amerikai meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a térségben szombat éjjel kezdődött havazás hétfőig is eltarthat. A legtöbb csapadék Észak-Karolinában és Virginia déli részén eshet.

Észak-Karolina hegyvidéki területein akár 30 centiméternél több hó is hullhat. A tengerparti területeken heves esőzés várható, amelyet áradások kísérhetnek.

Térdig érő hóban gyalogol egy fiú az Illinois állambeli Rounk Lake városban 2018. november 26-án. Akkor a hóviharok jelentős fennakadásokat okoztak a közúti és a légi közlekedésben, valamint az áramellátásban isForrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A térségben több mint 300 ezer háztartásból jelentettek áramkimaradást, közülük mintegy 180 ezret Észak-Karolinában, több mint 82 ezret Dél-Karolinában és összesen 75 ezret Tennessee, Alabama és Mississippi államban. Az észak-karolinai Charlotte Douglas Nemzetközi Repülőtér közölte, hogy az American Airlines szombat estétől csökkentette járatait a térségben.

Az amerikai légitársaság vasárnap több mint ezer járatot törölt a szélsőséges időjárás miatt, és figyelmeztetést adott ki kilenc repülőtérre Észak- és Dél-Karolina, Tennessee, valamint Virginia államban.
Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója arra kérte a helyieket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak vasárnap. Észak-Karolina útjain több baleset is történt a hétvégén a szélsőséges időjárás miatt. Katasztrófavédelmi tisztségviselők felszólították a lakosokat, hogy halmozzanak fel három napra elegendő élelmet és vizet, és tartsanak maguknál elemeket a lehetséges áramkimaradások miatt.