A török parti őrség egyszerre 112 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeren Mugla tartománynál, miközben hajójukkal a szemben található görög szigetekre tartottak - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a török hatóságok a bodrumi radarállomáson gyanúsnak találták a migránsokat szállító hajó mozgását, és a parti őrség egyik egységét küldték a helyszínre.

Migránsok az Égei-tengerben fekvő Kósz szigeten. A kép illusztrációForrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz

A gyanús hajó Törökországban a szomszédos Izmir tartomány Dikili településének kikötőjébe volt bejegyezve. A feltartóztatott migránsok között szomáliaiak, szíriaiak, palesztinok, egyiptomiak, jemeniek és irakiak voltak - írta az Anadolu.

A parti őrök a Bodrumhoz közeli Turgutreis kikötőjébe szállították az illegális bevándorlókat és a magántulajdonban álló hajót.

Az átkelni vágyók, vállalva a tengeri út viszontagságait, sokszor gumicsónakokon próbálnak átjutni Törökországból Görögországba és az Európai Unióba. A 2016-os migrációs megállapodás értelmében a török parti őrség idén eddig 23 ezer 628 embert tartóztatott fel az Égei-tengeren.

Tavaly egész évben ez a szám 19 084 volt.