Rendszeresen gázolnak el medvéket az erdélyi utakon

2018.12.11. 11:42

Két nap alatt két medvét gázoltak el autóval Erdély útjain. Év eleje óta hat vadat gázoltak, nem mindegyik úszta meg élve a balesetet.

Vasárnap késő este a Brassót Kézdivásárhellyel összekötő 11-es országúton egy olasz sofőr elgázolt egy több mint 300 kilogrammos medvét. Az állatot a szembejövő autós is elütötte. Személyes sérülés nem történt, de a medve nem élte túl.

Hétfőn este a Szeben megyei Bürkös (Barghis) falu határában ütötte el egy autó az úton sétáló medvét. A balesetben nem sérült meg senki, a medve visszaszaladt az erdőbe.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Az Agerpres híre szerint Szeben megyében az év eleje óta már hat medvét gázoltak el autóval. A balesetekben négy medve elpusztult, kettő megsérült és elmenekült.

Múlt kedden Brassóban keltett riadalmat egy medve, mely fényes nappal egy bevásárlóközpont parkolójába tévedt, majd egy forgalmas úton menekült el a helyszínről.

Romániában egyre több gondot okoz a túlszaporodott medveállomány. A környezetvédelmi tárca 2016 előtt évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él.