Rendőrökre támadtak a migránsok egy német befogadóállomáson

2018.12.11. 18:08

Rendőrökre és biztonsági emberekre támadtak migránsok kedden a németországi Bambergben egy befogadóállomáson, az összetűzésben tizenegyen megsebesültek, köztük egy rendőr, a hatóságok nyolc embert őrizetbe vettek - közölte a helyi rendőrség.

A közlemény szerint hajnalban többen rátámadtak a biztonsági szolgálat munkatársaira, majd elbarikádozták magukat az állomás egyik épületében, egy lakásban. Az összetűzés miatt csaknem 100 rendőrt vezényeltek a helyszínre, köztük egy különleges bevetési egységet.
A rendőröket a többi között utcakövekkel dobálták meg. Az incidens közben tűz keletkezett az épületben, amit emiatt ki kellett üríteni. A tűzoltók hamar elfojtották a lángokat, de így is mintegy 100 ezer eurós, közel 32,7 millió forintos kár keletkezett.Az őrizetbe vett személyek eritreai állampolgárságúak, egyebek mellett súlyos garázdaság és gyújtogatás gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük.

A bajorországi Bambergben egy volt amerikai katonai lakótelepen építettek ki migránsokat befogadó állomást, ami augusztus óta a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak kezdőbetűi alapján AnkER, magyarul: horgony központoknak nevezett létesítmények hálózatához tartozik. A bambergi központ kapacitása 1500 fő, december eleji adatok szerint 1300-an laknak benne.Jelenleg országszerte nyolc AnKER központ működik. Az elképzelés lényege, hogy az újonnan érkező menedékkérőket a helyi közösségek életébe beágyazva működtetett, kisebb szállásokra épülő decentralizált rendszer helyett néhány nagyobb, központi állomáson helyezik el, a német társadalomtól elkülönítve. A központokon kirendeltséget működtet a menekültügyi eljárásban érintett valamennyi állami szerv - a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) mellett például a gyámügyi hatóság, a munkaügyi hivatal és a közigazgatási bíróság -, így

a migránsok egészen az ügyükben hozott jogerős döntésig az intézményekben maradnak,

és közvetlenül onnan szállítják el őket az országból, ha kérelmüket elutasítják.