Donald Trump: A legvirágzóbb gazdaságot teremtettem meg

2018.12.12. 08:26

Donald Trump szerint az emberek fellázadnának, ha alkotmányos eljárás keretében eltávolítanák őt az amerikai elnöki hivatalból – idézte a Politico című lap kedden este Trump interjúját, amelyet a Reuters hírügynökségnek adott.

Trump a Fehér Ház Ovális irodájában fogadta a londoni székhelyű hírügynökség munkatársait. A mintegy félórás interjú során a többi között a Hasogdzsi-ügyről, az amerikai-szaúdi viszonyról, a jemeni háborúról, és az alkotmányos eljárás keretében történő esetleges eltávolításáról beszélt.

Nehéz eltávolítani valakit, aki semmi rosszat nem csinált, és aki országunk történetében a legvirágzóbb gazdaságot teremtette meg– fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem aggódik emiatt, annál is kevésbé, mert szerinte az emberek fellázadnának, ha ez megtörténne.

Donald TrumpForrás: AFP/Alex Edelman

Az elnök a 2016-os elnökválasztási kampányának állítólagos orosz kapcsolataira vonatkozó vizsgálatokról azt mondta:

Pitiáner dolgok ezekVolt ügyvédjére, Michael Cohenra utalva – akire pénteken kért az ügyész több évig tartó börtönbüntetést – megjegyezte: ha Cohen hallgatási pénz kifizetésével meg is sértett bármilyen törvényt, az az ő baja. Michael Cohen ügyvéd, feltételezem, tudja, mit csinál. Remélem, tudta is. Az ügyvédeim azt mondják, minden rendben voltUgyanakkor hangsúlyozta, hogy volt ügyvédje nem kampánypénzből fizette ki azt a pénzt, amelyet két nőnek adott állítólag azért, hogy hallgassanak a Trumphoz fűződő kalandjukról.

Nem foglalkozik vele

Az újságírók kérdezték az elnököt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról, és arról, hogy szerinte vajon Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek volt-e köze hozzá, ám Trump közölte: nem kíván ezzel foglalkozni. „Annyit mondhatok – tette hozzá –, hogy Szalmán herceg azt állítja, hogy nem volt köze hozzá, egyesek azt mondják, hogy nem volt köze hozzá, mások pedig azt állítják, hogy volt köze.” Trump megismételte: a tény az, hogy a szaúdi trónörökös vehemensen tagadja.Kifejtette továbbá: reméli, nem hozakodnak elő azzal, hogy további lépéseket tegyen Szaúd-Arábia ellen, hiszen azzal a szaúdi pénz Oroszországba és Kínába vándorolna, és több százezer amerikai munkahely is veszélybe kerülne.

Jó szövetséges

Donald Trump kifejtette: ő és kormányzata kiáll Szaúd-Arábia mellett, és ez a trónörökös melletti kiállást is jelenti. „Ő Szaúd-Arábia vezetője” – fogalmazott, és Rijádot nagyon jó szövetségesnek nevezte.
A jemeni háborúról hangsúlyozta: nyitottan áll hozzá, hogy Washington véget vessen az amerikai részvételnek, de – mint mondta – „a tánchoz két ember kell”. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint Iránnak távoznia kell a térségből.

Bizakodó

Újraválasztási kampányáról szólva bizakodó hangot ütött meg. Idézte a Rasmussen közvéleménykutató-intézetet, amelynek hétfői adatai szerint 50 százalékos az elfogadottsága.„Ez nagyobb arányú, mint Obamáé volt, jóval nagyobb arányú” – mondta. És hozzátette: még Bruce Springsteen is azt mondta, hogy nincs senki, aki legyőzhetné Trumpot.