Szabadlábra helyezték Kanadában a Huawei pénzügyi igazgatóját

2018.12.12. 00:38

A BBC szerint óvadék ellenében szabadlábra helyezte a kanadai bíróság Meng Van-csoút, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, akit csalással vádolnak az Amerikai Egyesült Államokban.

Három napon át tartó bírósági meghallgatás után a kanadai bíróság úgy döntött, 10 millió kanadai dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezik Meng Van-csoút, a Huawei 46 éves globális pénzügyi igazgatóját. Bár az ügyész szerint fennáll a szökés veszélye, mivel a Huawei alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, ügyvédei garanciát vállaltak arra, hogy ez nem fog megtörténni.

Meng Van-csouForrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Meng Van-csoút december elsején tartóztatták le Kanadában. Az amerikai hatóságok szerint a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt szankciókat. A vádirat szerint a Huawei elkendőzte kapcsolatait a szóban forgó vállalattal.

Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli, ahol pénzügyi intézmények megkárosítására irányuló összeesküvés miatt emelhetnek ellene vádat.

Akár 30 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Kína pedig ugyanakkor súlyos következményeket emlegetett, ha nem engedik szabadon a letartóztatott igazgatót.

Meng Van-csou tagadja a vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK