Óriási rendőri akció zajlott Strasbourgban

2018.12.13. 18:04

Csütörtök délután nagyszabású rendőri akció volt Strasbourgnak az óvárostól délkeletre fekvő Neudorf negyedében, ahol a karácsonyi vásár közelében két nappal ezelőtt merényletet elkövető Chérif Chekatt nyomát elveszették - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség.

Az állig felfegyverzett és pajzsokkal védett rendőrök - közöttük a RAID elitegység tagjai - géppisztollyal a kézben hatolnak be az Épinal utca házaiba.

Egy nevének elhallgatását kérdő rendőri vezető megerősítette, hogy ellenőrzés folyik, semmi sem utal arra, hogy a keresett személy ott tartózkodna.

A városnegyed utcáit számos rendőrautó torlaszolta el.

A járókelőket és az újságírókat felszólították, hogy hagyják el a körbezárt területet. A rendőri művelet másfél órán át tartott. A rendőrség senkit sem vett őrizetbe, Chekatt továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik.A 29 éves férfi kedd este lövöldözni kezdett az elzászi nagyvárosban, három embert megölt, és 13 másikat megsebesített, ötnek közülük az állapota súlyos. 

Forrás: AFP/Frederick Florin

Chérif Chekatt taxival utazott a keddi lövöldözés után Neudorf negyedbe. Tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, akik elveszítették a nyomát.

A terrorcselekmények ügyében eljáró párizsi ügyészség közben bejelentette, hogy egy ötödik gyanúsítottat állítottak elő az ügyben.

Az ügyészségi közlés szerint a férfi Chekatt ismerőse, nem családtag. Csütörtök reggel vették őt őrizetbe. Az ügyben kedden és szerdán őrizetbe vett négy ember Chekatt szülei, illetve két fivére.A német főügyészség is eljárást indított Chérif Chekatt ellen - tudta meg az AFP a terrorcselekmények ügyében nyomozó német hatóságtól. A főügyészség emberölés, emberölési kísérlet, illetve súlyos testi sértés miatt indított vizsgálatot az ügyben - erősítette meg Markus Schmitt ügyészségi szóvivő a Der Tagesspiegel című berlini napilap értesülését.

A német főügyészséget azért hatalmazták fel párhuzamos vizsgálat lefolytatatására, mert a német határ közelében lévő városban történt lövöldözésnél német állampolgárok is jelen voltak. Nem sebesültek meg, de trauma érte őket.Chekatt nem ismeretlen Németországban, ahol 2016-ban két év három hónap börtönre ítélték rablások miatt. Valamivel több, mint egy évet töltött német börtönben, majd kiutasították Franciaországba.Két nappal a merénylet után nem bizonyos, hogy Chekatt még mindig Franciaországban tartózkodik. A nyomozókban az is felmerült, hogy esetleg átkelt a határon, és a Rajna túlpartján fekvő németországi Kehlbe menekült. A francia és német rendőröknek nem sikerült szerdán a nyomára bukkanniuk.
A Strasbourgtól 130 kilométerre délre fekvő Svájcban szintén megerősítették a határőrizetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK