Péntek délután jelentették be, hogy négyre emelkedett az áldozatok száma. A 13 sérült közül az olasz újságíró szervezete feladta a küzdelmet, beállt nála az agyhalál. A merénylettel kapcsolatban további két embert vettek őrizetbe péntekre virradóra. Ezzel hétre emelkedett azok száma, akiket elfogtak a terrorakcióval kapcsolatban – közölte Rémy Heitz párizsi főügyész.

A strasbourgi karácsonyi vásáron elkövetett muszlim terrortámadásban ketten még a helyszínen, egy súlyos sérült pedig csütörtökön halt meg, majd pénteken egy ötödik sérültnél beállt az agyhalál állapota. Hárman viszont már elhagyhatták a kórházat.

A csütörtök este lelőtt Cherif Chekatt szülei és két bátyja két napja került őrizetbe, a környezetéből egy férfit csütörtök délelőtt, további kettőt pedig péntekre virradó éjjel állítottak elő. 

Forrás: AFP/Frederick Florin

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az elkövető harmadik bátyját Algériában állították elő péntek reggel. Ő is, és a támadó is szerepelt a potenciálisan biztonsági veszélyt jelentő személyekről vezetett titkosszolgálati nyilvántartásban.

Forrás: AFP/Abdesslam Mirdass

„Mostantól a nyomozás azért folytatódik, hogy azonosítsuk az esetleges segítőket és a tettestársakként gyanúsíthatókat, akik segédkezhettek az előkészítésben” – mondta az ügyész, aki megerősítette: a 29 éves, radikális iszlamistaként nyilvántartott férfit Strasbourg Neudorf negyedében, a Lazeret utca 74. szám alatti ház előtt helyi járőröző rendőrök lőtték le.

Az utcában egyedül gyalogló Chekatt észrevette a rendőrautót, és úgy csinált, mintha be akarna menni az épületbe. A rendőrök megkérték, hogy azonosítsa magát, de ő rájuk emelte ugyanazt a 19. századi pisztolyt, amelyet a merénylethez is használt. A támadó rálőtt a rendőrautóra, és a bal hátsó ajtót találta el, a rendőrök ekkor visszalőttek és megölték.A kedd esti merénylet óta a rendvédelmi szervek több mint 700 tagja kutatott az elkövető után, és több rendőrségi műveletet tartottak Neudorfban. Csütörtök délután fegyveres és maszkos rendőrök három helyszínen tartottak Neudorfban razziát, egyebek mellett ott, ahol a férfit utoljára látták.

Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Az Iszlám Állam dzsihadista csoport később közölte, hogy Chekatt a szervezet katonája volt. Christophe Castaner belügyminiszter szerint csupán kihasználják az adódó lehetőséget.

Chekatt ellen számos alkalommal indult eljárás köztörvényes bűncselekmények miatt, a hatóságok szerint a börtönben radikalizálódott, de a lakásában tartott házkutatás során semmilyen arra utaló nyomot nem találtak, hogy dzsihadista szervezetekkel kapcsolatban állt.

A francia rendőrség szerda este tette közzé az akkor még szökésben lévő férfi fotóját.

A felhívásra csaknem nyolcszáz lakossági bejelentés érkezett, amelyek közül a párizsi főügyész tájékoztatása szerint kettőnek köszönhetően sikerült azonosítani a helyet, ahol Chekatt bujkált.

A férfi ártalmatlanítása után a rendőröket a lezárt körzet szélén gyülekező helyiek megtapsolták.