Rengeteg fennakadást okozott a hó és a viharos szél Romániában

2018.12.16. 12:41

Több mint 150 fát és villanypóznát döntött ki az erős szél Romániában, és sok helyen elektromos vezetékeket is letépett. Több tízezer település maradt áram nélkül. A csúszos utak miatt rengeteg baleset történt, és több vonat is késett, mert magas feszültségű villanyvezetékeket szakított le a szél. 

Az ország nyugati részén, 16 megyében nagy mennyiségű hó hullott,  a viharos szél miatt pedig leszakadt faágak és kidőlt fák okoztak fennakadást a közlekedésben- derült ki a katasztrófavédelem vasárnap délelőtti összesítéséből.

Egy autóra rádőlt egy fa, Déva és Arad közötti DN7-es főúton, vasárnap reggel. A forgalom mindkét irányban leállt. 

Krassó-Szörény megyében Csernahévíznél a letört faágak

leszakították a magasfeszültségű vasúti felsővezetéket, ezért a Temesvár és Bukarest között közlekedő gyorsvonat nem tudta folytatni útját.

Sőt, az utasok szerint több mint hét órát állt egy alagútban a vonat. 

Az Arad megyei Tótváradnál is áramszünet miatt állt le a vasúti közlekedés, így két nemzetközi járat, a kürtösi határállomástól Bukarest felé tartó, és a Bukarestből Budapest felé közlekedő gyorsvonat is elakadt.

A csúszos utakon sok közlekedési baleset is történt:

az Olt megyei Salcianál például az árokba csúszott egy busz. 

29 utast kellett kimenteniük a tűzoltóknak.

Hunyad, Ialomita és Teleorman megyében pedig több mint 40 elakadt autót és utasaikat kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Temes megyében 60, Arad megyében 47, Krassó-Szörény megyében 37 település, Buzau megyében mintegy 15 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A román meteorológiai szolgálat a Bánságra és a Déli-Kárpátok térségére adott ki másodfokú, azaz  narancssárga riasztást a kiadós havazás és az óránként 60 kilométeres sebességű szél miatt, 13 megyében pedig elsőfokú, vagyis sárga riasztás lesz érvényben vasárnap estig.