Többen meghaltak, miután robbanás történt egy szíriai piacon

Afrín, Szíria, robbanás, piac
AFRIN, SYRIA - DECEMBER 16: Syrians are seen at the scene after a car bombing targeted a marketplace in Afrin, Syria on December 16, 2018. At least four people were killed and twenty other people were injured in the attack. Security forces have sealed off the attack scene with rescuers from the White Helmets civil defense agency rushing to the area to provide help to the injured. Munib Teym / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy hét alatt ez már a második robbanás, amely az északnyugat-szíriai Afrínban történt. Csütörtökön három, most nyolc ember halt meg. 
Vágólapra másolva!

Afrín és környéke jelenleg a Törökország támogatását élvező szíriai lázadócsoportok ellenőrzése alatt áll.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette:

néhány napon belül hadműveletet indít a kurdok vezette Népvédelmi Egységek (YPG) ellenőrzése alatt álló területen.

Ankara az általa betiltott, Délkelet-Törökországban 1984 óta felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt szervezet szövetségesének tartja a YPG-t.

Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Munib Teym

A török államfő pénteken leszögezte, hogy a török haderő belép Manbídzs körzetébe is, ha az USA nem távolítja el onnan az YPG-t az amerikai-török ütemterv értelmében. A helyzetet bonyolítja, hogy Manbídzsban amerikai katonák is állomásoznak.

Törökország már két hadművelet is indított az YPG jelenlétének visszaszorítása érdekében: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától

megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól,

valamint az YPG-től, majd idén januártól az Olajág nevű hadművelet által irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte, északnyugati Afrín várost és környékét.