Egyre több ország utasítja el az ENSZ globális migrációs csomagját

2018.12.17. 11:06

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az országgyűlés bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy egyre több ország utasíthatja el az ENSZ globális migrációs csomagját, és Magyarország a "kistestvérre", a menekültügyi csomagra is nemet mond. 

Szijjártó Péter hétfőn a parlament bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy egyre több ország jelezte fenntartásait az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban, így az azt elutasítók köre növekedhet.

A külügyminiszter a külügyi bizottság előtt úgy fogalmazott, minél többen olvassák el a globális migrációs csomagot, minél többen veszik komolyan, annál többen mondanak rá nemet. Mint mondta, 
a szerdai szavazáson várhatóan legalább tizenhárom ország elutasítja majd a dokumentumot, a visegrádi országok mellett Bulgária, Lettország, Ausztria, valamint az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Dominika és Brazília is.

Tinédzser migránsok Spanyolországban, miután sikeresen átjutottak az enklávé határánForrás: AFP/Joaquin Sanchez

Szijjártó szerint Magyarország a paktum "kistestvérére", a globális menekültügyi csomagra is nemet mond, hiszen a csomag "hátsó kiskapukat nyitna" a migránsok Európába érkezése előtt.

Továbbra is kiállnak a kárpátaljai magyarokért

A kárpátaljai magyarokért történő kiállással kapcsolatban a miniszter leszögezte: nincs az a nemzetközi nyomásgyakorlás, nincs az a geopolitikai érdek, amelynek oltárán feláldoznánk a határon túli magyar nemzeti közösségeket.Azt is elmondta, a nyugati szövetségesek "elképesztő nyomást" gyakorolnak ezen álláspont feladása érdekében, azért, hogy Magyarország szüntesse meg a NATO-ban az Ukrajna integrációs folyamata elleni vétóját, ezt azonban Magyarország addig tartja fenn, amíg meg nem szűnik Ukrajnában a magyarellenes kormányzati politika,a jelenlegi ukrán kormányzattól ez azonban nem várható a miniszter szerint. Hozzátette, hogy nem érdekli, hogy az oroszok mit gondolna erről a kérdésről. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a meghallgatásán, az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2018. december 17-énForrás: MTI/Soós Lajos

A szomszédos országok magyar közösségeinek gazdasági megerősítéséről elmondta: ezen közösségek erőforrásai lehetnek az együttműködésnek az adott országgal, de nemzetpolitikai erőforrások is.

Szijjártó elmondta, hogy ezen területek magyarjai eddig több mint 60 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatást kaptak, a legnagyobb összeg, 38 milliárd forint a Vajdaságba érkezett. 

A nemzetpolitikával kapcsolatban vállalja azt a vitatott döntését, hogy a környező országokban a vitás kérdéseken túl együttműködésre kell törekedni, hogy azok bizalmat adjanak a konfliktusok rendezéséhez. Szerinte ennek vannak már eredményei.

A gazdaság kiviteli rekordja megdőlni látszik, a beruházások is rekordot érnek el

A miniszter szerint idén várhatóan ismét megdől a magyar gazdaság kiviteli rekordja, öt százalékkal haladhatja meg a tavalyi, több mint 100 milliárd eurós összeget. A magyarországi beruházások is rekordot érnek el, meghaladva a 4 milliárd eurót, és jelentős mértékben emelkedtek a technológiaintenzív befektetések.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltásban van, egyre magasabb hozzáadott értékű beruházások érkeznek az országba. Ennek is köszönhető, hogy tavaly már többen tértek haza Magyarországra, mint ahányan külföldre mentek dolgozni, amit a külképviseletek állásbörzéi is segítenek. 

Az energiabiztonság az elsődleges

Szijjártó elmondta azt is, hogy megállapodtak a Gazprommal a jövő évi szállítandó gáz mennyiségéről és áráról, és a 2020-as szállításokkal kapcsolatos egyeztetésről is, hozzátéve, hogy 
bebizonyosodott, hogy Közép-Európában az energiabiztonság kérdése mindig is forró krumpli lesz, ezért minden vasat a tűzben kell tartani, hogy fennmaradjon az ország energiabiztonsága. A források diverzifikációját folytatni kell, és itt sem szabad engedni a nyomásgyakorlásnak. Ahogy fogalmazott,

ami jelenleg a közép-európai energiapolitikában zajlik, az a közép-európai térség komplett hülyének nézése.

Nyugat-Európa legnagyobb energiavállalatai "az ördög megtestesítőjének kikiáltott" Gazprommal közösen az elmúlt évtizedek legnagyobb európai energetikai beruházásának keretében egy Ukrajnát elkerülő, Oroszországból Nyugat-Európába tartó gázvezetéket építenek eurómilliárdokból.

Elmondta, hogy a korábban megvétózott Déli Áramlat-beruházás is hasonló lett volna, csupán abban különbözik, hogy annak építésébe kis közép-európai vállalatok szálltak volna be, míg ezt a legnagyobb nyugat-európai cégek építik. Szerinte inkorrektség tapasztalható a nemzetközi közéletben Oroszország megítélésében. Az hallható, hogy soha ilyen rossz kapcsolat az oroszokkal nem volt.

Kínával és az Egyesült Államokkal is jó a kapcsolat

A miniszter beszámolt az ország "keleti és nyugati sikereiről is": Kína első nemzetközi import expóján Magyarország a három díszvendég egyike volt, míg Nyugaton a keresztény közösségeket védő politika miatt övezi elismerés Magyarországot.

Elmondta, hogy NATO-tevékenységünket is elismerés övezi, és Koszovóba hatvan további katonát küld Magyarország a jelenlegi 390 mellé, Afganisztánba pedig újabb negyvenet.

Ahogy elmondta, az Egyesült Államok az unión kívüli első számú exportpiaca Magyarországnak. Szerinte Donald Trump elnökkel szemben mesterséges hisztériakeltés zajlik Nyugat-Európában, amelyben Magyarország sosem vett részt, mindig kiegyensúlyozott álláspontra törekedett.